Stiri de ultima ora

Moscova numeşte cererea Franţei şi a Germaniei privind eliberarea marinarilor ucraineni ca fiind „inacceptabilă“

Moscova numeşte cererea Franţei şi a Germaniei privind eliberarea marinarilor ucraineni ca fiind „inacceptabilă“
International
Rusia a respins sâmbătă un comunicat al liderilor Franţei şi Germaniei care acuzau Moscova că foloseşte forţă militară pentru a efectua verificări ilegale asupra navelor ucrainene în Marea Neagră, scrie Reuters.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au cerut Moscovei într-un comunicat comun să elibereze marinarii ucraineni capturaţi luna trecută în Strâmtoarea Kerci. Cei doi lideri şi-au exprimat îngrijorarea faţă de „situaţia drepturilor omului în Crimeea, anexată de Rusia încălcând dreptul internaţional şi folosirea forţei militare în Strâmtoarea Kerci”.

Răspunsul Rusiei a venit printr-un comunicat al Ministerului de Externe în care este precizat: „Este regretabil că a doua parte a acestui comunicat, în care Berlinul şi Parisul acuză Rusia de încălcări ale drepturilor omului în Crimeea şi de escaladarea tensiunilor în Marea Azov şi Strâmtoarea Kerci, prezintă cereri inacceptabile”.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis lui Merkel într-o convorbire telefonică că marinarii se află sub investigaţie şi că situaţia lor este gestionată în conformitate cu legea din Rusia, conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

La 25 noiembrie, Paza de Coastă rusă a deschis focul asupra a trei nave militare ucrainene în largul Crimeei, unde se află baza Flotei ruse la Marea Neagră. Navele au fost confiscate, iar membrii echipajelor luaţi prizonieri.

Pe 14 decembrie, Kremlinul a respins cererea SUA de a elibera navele şi marinarii ucraineni, susţinând că Washingtonul nu poate influenţa sistemul de justiţie din Rusia.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus