Stiri de ultima ora

MONITORUL APĂRĂRII | LEVANT - Evoluţii politice şi militare în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (16 - 30.09.2018)

MONITORUL APĂRĂRII | LEVANT - Evoluţii politice şi militare în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (16 - 30.09.2018)
International
Guvernul spaniol va onora contractul de livrare către Arabia Saudită a unui lot de bombe ghidate prin laser. Noul guvern de la Amman revine cu propunerea legislativă de creştere a fiscalităţii. Un deputat sunni, apropiat de Iran, a fost ales preşedinte al parlamentului irakian. Atac al unui comando la o paradă militară în Iran: 29 de persoane au fost ucise şi 70 rănite. Delegaţia militară israeliană a vizitat dar nu a convins Moscova. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, îi răspunde liderului Hezbollah. Grupările teroriste din enclava Idlib refuză prevederile acordului ruso – turc. Se anunţă vremuri complicate în Orientul Mijlociu, după decizia Rusiei de furnizare a sistemelor anti aeriene S-300 către Siria. Autoritatea Naţională Palestiniană / ANP primeşte semnale pozitive din Europa. Armistiţiul impus de Rusia şi Turcia în enclava Idlib nu va dura dincolo de 15 octombrie. Continuă luptele în Yemen, cu implicaţii majore asupra situaţiei umanitare.

Franţa doreşte sancţionarea miliţiilor libiene din Tripoli angajate în confruntări violente de aproape o lună, a anunţat ministrul de externe Jean-Yves le Drian (24 septembrie). „În contextul înrăutăţirii situaţiei de securitate din Tripoli, este o responsabilitate să sprijinim libienii, chiar dacă aceasta înseamnă să fim duri cu cei care vor să păstreze status-quo-ul pentru propriile beneficii”, a declarat ministrul francez, citat de Reuters. Le Drian a adăugat că recentele sancţiuni impuse de ONU la adresa traficanţilor libieni ar trebui extinse şi pentru miliţii, în special pentru cele din Tripoli.

Confruntări între diverse miliţii au loc pe întreg cuprinsul Libiei, sub motivul sprijinului uneia dintre tabere (est-vest) pentru zone de influenţă şi surse de finanţare, interesele particulare ale grupului prevalând celor naţionale. Miliţiile din Tripoli selectate să coopereze cu Ministerul de Interne au contribuit la îmbunătăţirea situaţiei de securitate din capitală, însă astfel au intrat în conflict cu alte grupuri înarmate în încercarea de a-şi proteja zonele de influenţă şi interesele. Începând cu 27 august, în Tripoli au izbucnit confruntări violente între miliţii[1] pentru controlul asupra oraşului. După o lună de lupte, situaţia nu s-a îmbunătăţit substanţial. Cel puţin 115 persoane au fost ucise şi 383 rănite.

Este de aşteptat ca măsurile propuse de ministrul francez, în cazul în care vor fi aprobate de ONU, să nu aibă un impact semnificativ din cauza faptului că sancţiunile individuale nu sunt eficiente în cazul persoanelor care părăsesc rar Libia.

În acest moment, alegerile prezidenţiale şi generale planificate pentru luna decembrie a.c. par dificil de organizat, mai probabilă fiind amânarea scrutinelor pentru 2019.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus