Stiri - Editia din date de 11-01-2019

Arhiva stiri din data de:
11-01-2019 Stiri de ultima ora din

MOLDOVA AZI Începe cursa electorală la Chișinău. Democrații, socialiștii și comuniștii s-au înscris fără probleme

International
MOLDOVA AZI Începe cursa electorală la Chișinău. Democrații, socialiștii și comuniștii s-au înscris fără probleme

Patru concurenţi au fost înregistraţi până acum de către Comisia Electorală Centrală pentru a participa la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este vorba de PDM, Blocul Electoral ACUM, PSRM şi PCRM. CEC a aprobat şi simbolurile electorale ale partidelor care, potrivit tragerii la sorţi, vor ocupa şi primele patru poziţii în buletinul de vot.

MOLDOVA AZI Începe cursa electorală la Chișinău

Democraţii, socialiştii şi comuniştii au fost înregistraţi fără mari probleme la CEC în calitate de concurenţi electorali. Spiritele s-au încins atunci când a venit rândul blocului politic ACUM. Nedumeriri pentru unii membri CEC au stârnit candidaţii liberal-democraţi înscriși pe lista Alianței ACUM, deşi PLDM nu face parte din blocul electoral.

IURIE CIOCAN, membru Comisia Electorală Centrală: "Întrebarea mea faţă de solicitanţi, copreşedinţii blocului ACUM, a fost de a clarifica statutul PLDM în cadrul acestei construcţii politice, pentru că ei nu sunt fondatori ai blocului, nu au constituit bloc, pe când definiţia codului electoral stipulează expres că participarea în comun reprezintă în bloc electoral. Din punctul meu de vedere avem participarea a 3 partide".

După discuţii aprinse, blocul electoral ACUM a fost înregistrat oficial în cursă. Liderii PAS şi PPDA spun că prezenţa pe listă a candidaţilor PLDM nu contravine legii şi acuză membrii CEC că ar fi tergiversat intenţionat înregistrarea.

MAIA SANDU, lider PAS: "Ei fac referinţă la o hotărâre a CC care se referă la partide politice care camuflau unele partide ca să se califice pentru un prag mai mic. Un partid politic trebuie să aibă un prag mai mic decât un bloc, noi suntem bloc declarat. Pentru noi pragul este mai mare şi noi nu ascundem nimic".

ANDREI NĂSTASE, lider PPDA: "Această comisie este angajată să ne pună piedici, să ne elimine candidaţii, să ne elimine reprezentanţii. Deşi formaţiunile politice au venit la CEC cu lista completă a candidaţilor la funcţiile de deputat, nu toţi pretendenţii au fost înscrişi în cursă".

ALINA RUSSU, preşedinte Comisia Electorală Centrală: "În cazul PSRM a fost solicitată de a fi înscrisă în cursă lista de 55 de candidaţi. Au fost înregistraţi 54 de candidaţi. Un candidat nu a prezentat setul complet, lipsa fiind certificatul de integritate".

În cazul blocului a fost cerută lista de 55, au fost înregistraţi 54. Acelaşi lucru, nu a fost depus setul complet. Potrivit legii, campania electorală pentru referendum începe cu 60 de zile înainte de data scrutinului, iar campania electorală pentru alegerile parlamentare începe cu 30 de zile înainte de data scrutinului.Va recomandam sa cititi si :
18
nov.
republica moldova andrei nastase sustine ca a procedat corect renuntand la cursa prezidentiala in favoarea maiei sandu
International
Liderul Partidului Platforma Dreptate și Adevăr PPDA , Andrei Năstase, a declarat că dacă ar fi candidat la postul de președinte în locul Maiei Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate PAS ,...

21
oct.
alegeri in moldova maia sandu ar putea rata turul ii
International
Un nou sondaj de opinie publicat cu nouă zile înaintea alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova confirmă că pe primul loc este socialistul Igor Dodon, cu peste 40 la sută, urmat...

02
nov.
alerta alegeri in republica moldova rezultate finale dupa primul tur dodon 4798 maia sandu 3871
International
După numărarea tuturor voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, candidatul Partidului Socialiștilor PSRM a acumulat 47, 98 din voturi, iar candidata unică proeuropeană a Partidului Acțiune...

27
oct.
lovitura de teatru in r moldova lupu s a retras ca sa l faca presedinte pe dodon din primul tur
International
Lovitură de teatru în R. Moldova Lupu s a retras ca să l facă președinte pe Dodon din primul tur Acum 20 minute Sursă REALITATEA.NET Candidatul Partidului Democrat din Republica Moldova PDM ,...

26
nov.
republica moldova comisia electorala propune ca partidul lui usatii sa fie exclus din campania electorala
International
Comisia Electorală Centrală CEC din Republica Moldova a propus Curții de Apel Chișinău să excludă din campania electorală partidul Patria , condus de controversatul om de afaceri Renato Usatîi,...


comments powered by Disqus
Foto:

Evaluari pentru raportare financiara Wagner Invest Evaluari pentru raportare financiara Wagner Invest
Evaluari pentru raportare financiara
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : International:
Artilcole stiri grupate pe subiecte