Stiri de ultima ora

Moartea spionului rus Alexander Litvinenko: Cine readuce in prim plan "sinuciderea prin neglijenta"

Moartea spionului rus Alexander Litvinenko: Cine readuce in prim plan sinuciderea prin neglijenta
International
Spionul rus Alexander Litvinenko, care a murit in 2006 otravit cu poloniu, ar fi putut sa isi fi provocat singur moartea, dupa ce a umblat cu materiale radioactive, sustine un suspect-cheie din dosarul care investigheaza moartea fostului agent rus fugit in Marea Britanie.

Omul de afaceri Dimitri Kovtun a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Moscova , ca moartea lui Litvinenko a fost "sinucidere prin neglijenta" si ca acesta nu a fost asasinat, ci s-a otravit singur, noteaza BBC.

"Sunt mai mult decat sigur ca a umblat cu poloniu fara sa stie. Poate ca erau niste scurgeri pe undeva, iar organismul sau a acumulat gradual poloniu. Este posibil ca un obiect pe care l-a carat dupa el sa fi dus la o acumulare de poloniu in corp", a precizat Kovtun, citat de agentia Interfax.

Litvinenko a murit la varsta de 43 de ani, la cateva saptamani dupa ce a baut ceai contaminat cu poloniu, iar unele ipoteze din dosar arata ca acesta a fost asasinat in urma unui ordin de la Moscova.

Procurorii britanici ii suspecteaza pe Dimitri Kovtun si pe Andrei Lugovoi ca l-au otravit pe Litvinenko intr-un hotel din Londra, in noiembrie 2006.

Kovtun si fostul agent de paza KGB Lugovoi au negat orice implicare in moartea spionului si au ramas in Rusia , in ciuda faptului ca ancheta se desfasoara in Marea Britanie.

Inainte sa moara, Litvinenko, fost ofiter al Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, succesorul KGB, l-a acuzat pe presedintele Vladimir Putin ca a dat ordin sa fie asasinat. Acuzatiile au fost respinse de catre oficialii de la Kremlin.

In anul 1998, cand Litvinenko era inca ofiter al FSB, acesta si-a acuzat public superiorii pentru un ordin de asasinare a lui Boris Berezovski, magnat rus, opozant al lui Vladimir Putin.

Dupa ce a fost arestat si ulterior eliberat, s-a mutat cu familia in Marea Britanie, unde a primit azil politic si a scris mai multe carti in care a acuzat serviciile rusesti de acte de terorism si pe Putin ca a ordonat asasinate. Litvinenko s-a imbolnavit subit in 2006 si a murit in cateva saptamani, constatandu-se ca a fost otravit cu poloniu.

Articole similare :
comments powered by Disqus