Stiri de ultima ora

Ministrul austriac al Familiei a făcut calculele: Reducerea alocaţiilor pentru copiii străinilor, economie de 50 milioane euro anual

Ministrul austriac al Familiei a făcut calculele: Reducerea alocaţiilor pentru copiii străinilor, economie de 50 milioane euro anual
International
Ministrul austriac al Familiei, Sophie Karmasin (ÖVP), a calculat implicaţiile bugetare ale ideii lansate recent de şeful diplomaţiei, Sebastian Kurz, referitor la alocaţiile pentru copiii cetăţenilor UE care muncesc în Austria.

Potrivit acestor calcule, dacă nivelul alocaţiilor pentru copiii străinilor ar fi la nivelul celor din ţara de origine, s-ar face o economie la bugetul Austriei de aproximativ 50 de milioane de euro pe an.

"O eliminare completă (a alocaţiilor), aşa cum solicită Marea Britanie, ar însemna o economie de 150 de milioane de euro anual. Dar Austria nu ia în considerare această variantă", notează publicaţia citată.

Un purtător de cuvânt al ministrului Kurz a precizat, marţi, pentru Heute, că propunerea privind alocaţiile va fi făcută în septembrie, în cadrul unui grup de lucru al UE.

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a cerut o reformă a sistemelor sociale în Uniunea Europeană, fiind nemulţumit de faptul că statul austriac plăteşte o alocaţie de 160 de euro pentru copilul unui român care lucrează în Austria, deşi în România această indemnizaţie este mult mai mică, potrivit Die Krone.

Kurz a explicat pentru postul public de televiziune ORF că pentru doi copii români, ai căror părinţi muncesc în Austria, statul austriac oferă lunar aproximativ 300 de euro. "Suma aproape corespunde unui salariu mediu din România", a spus Sebastian Kurz.

Şeful diplomaţiei (ÖVP) doreşte ca valoarea alocaţiilor acordate de Austria să corespundă celei din statul de unde provin părinţii copiilor respectivi. Astfel, Austria nu ar mai plăti aproximativ 300 de euro pentru doi copii români ai căror părinţi muncesc în Austria, ci doar circa 30 de euro.

"Suntem de aceeaşi părere cu britanicii: Marea Britanie doreşte reforme în cadrul UE şi asta trebuie să se întâmple rapid", a spus Sebastian Kurz.

Ministrul Muncii, Rudolf Hundstorfer (SPÖ), a criticat poziţia lui Kurz, prin urmare coaliţia de guvernare va purta discuţii în această vară pentru a ajunge la un punct de vedere comun asupra acestui subiect.

Publicaţia Heute prezintă nivelul indemnizaţiilor pentru copii din ţările UE. În Danemarca indemnizaţia este de 197 de euro, în Germania de 184 de euro iar în Austria de 160 de euro. Cel mai puţin primeşte un copil din Grecia - 5 euro. Pe penultimul loc se află România, cu o alocaţie de 9 euro (publicaţia nu precizează faptul că a fost promulgată o lege de dublare a sumei).

Ministerul de Finanţe a precizat, răspunzând unei întrebări parlamentare, că Viena a dat, în 2013, indemnizaţii pentru copiii străinilor care muncesc în Austria în valoare de 206 milioane de euro, în creştere faţă de 2010, când au fost trimise 150 de milioane de euro. Cei mai mulţi bani au ajuns în Ungaria - 65 de milioane de euro. În Slovacia au ajuns 48 de milioane de euro, în Polonia - 31 de milioane, în Slovenia - 13 milioane de euro şi în România - 11 milioane de euro.

MAE român a reacţionat sâmbătă că nu este de acord cu luările de poziţie publice ale ministrului de Externe al Austriei pe tema asistenţei sociale destinate lucrătorilor intra-comunitari, cu referire expresă la România, arătând că libera circulaţie presupune şi accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale.

În comunicatul transmis sâmbătă, MAE român arată însă că menţionarea distinctă a României în contextul legat de aplicarea normelor europene în materie de export de prestaţii sociale (alocaţia pentru copii) este nejustificată în condiţiile în care România se regăseşte abia pe locul 5 între statele membre către ai căror cetăţenii sunt transferate aceste alocaţii (după Ungaria, Slovacia, Polonia şi Slovenia).

"Libera circulaţie a persoanelor şi lucrătorilor este un principiu fundamental al UE, care presupune aspecte concrete, printre care accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale. Ca şi ceilalţi cetăţeni europeni care lucrează în alte state membre, cetăţenii români au şi trebuie să aibă acces la prestaţiile ce rezultă din munca depusă şi contribuţiile lor sociale, o abordare diferită fiind profund inechitabilă şi contrară dreptului european în vigoare. În plus, gradul de integrare al cetăţenilor români aflaţi în Austria în societatea gazdă este unul foarte înalt, fapt confirmat în repetate rânduri de oficialii austrieci", arată partea română.

O reacţie a avut şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, care a afirmat că mesajul ministrului austriac de Externe cu privire la alocaţiile acordate copiilor români este incorect juridic şi inacceptabil din punct de vedere politic, precizând că Guvernul României nu va accepta vreo formă de discriminare a cetăţenilor români.

"Am luat act cu surprindere şi dezamăgire de mesajul exprimat de către ministrul de Externe austriac, cu privire la alocaţiile acordate copiilor români. Măsurile despre care vorbeşte ministrul Sebastian Kurz, şi care sper să fie doar un gând nefericit, sunt contrare principiilor fundamentale ale UE - principiul antidiscriminare şi a celui privind libera circulaţie a persoanelor", a spus ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, citat într-un comunicat de presă remis duminică.
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus