Stiri de ultima ora

Miniştrii iranieni ai Industriei şi Transporturilor demisionează

Miniştrii iranieni ai Industriei şi Transporturilor demisionează
International
Preşedintele iranian Hassan Rohani a acceptat demisia miniştrilor iranieni ai Industriei Mohammad Shariatmadari şi Transporturilor Abbas Akhoundi, a anunţat preşedinţia pe site, relatează AFP.

Rohani şi Cabinetul său fac obiectul unor presiuni din partea unor deputaţi care le reproşează modul în care gestonează criza economică din Republica islamică. El a pierdut, în august, alţi doi miniştri - ai Muncii şi Economiei -, în urma unor voturi de cenzură ale deputaţilor.

Preşedintele a salutat ”serviciile devotate” şi ”eforturile sincere” ale celor doi miniştri, după care a numit înlocuitori.

Shariatmadari a fost înlocuit cu adjunctul său, Reza Rahmani, iar guvernatorul regiunii Mazandaran (nord) Mohammad Eslami preia conducerea Ministerului Transporturilor.

Demisiile celor doi miniştri au fost anunţate în urmă cu peste o lună, în contextul în care parlamentari iranieni pregăteau o moţiune de cenzură care-i viza.

Zvonuri cu privire la demisia lui Shariatmadari au apărtu la jumătatea lui septembrie, însă au fost rapid dezminţite de minister.

Însă Akhoundi şi-a publicat scrisoare de demisie, datată la 1 septembrie, arătând cu degetul ”divergenţe de opinie”, dar fără să dea detalii.

Rohani a fost convocat personal, pe 28 august, pentru a explica în faţa deputaţilor deteriorarea situaţiei economice.

Aceasta a fost prima oară de când se află la putere, de cinci ani, când Rohani a fost convocat la Parlament, într-un context şi mai tensionat de reimpunerea unor sancţiuni americane după retragerea Statelor Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 de Iran şi marile puteri.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus