Stiri de ultima ora

Miliardarul Ross Perot, candidat în două rânduri la Casa Albă, decedat la vârsta de 89 de ani

Miliardarul Ross Perot, candidat în două rânduri la Casa Albă, decedat la vârsta de 89 de ani
International
Miliardarul american Ross Perot, candidat la Casa Albă în două rânduri, a decedat la vârsta de 89 de ani, scrie presa americană, relatează AFP.

Miliardarul Ross Perot, candidat la Casa Albă în două rânduri, a murit. Acest bărbat, care s-a realizat prin forţe proprii şi a făcut avere în domeniul informaticii, a busculat campania prezidenţăială americană în 1992 şi l-a costat alegerea pe George Bush.

„În afaceri, la fel ca în viaţă, Ross era un om de acţiune integru“, afirmă apropiaţii săi, precizând că texanul a decedat marţi, acasă, la Dallas, înconjurat de familie.

Căsătorit, Ross Perot era tatăl a cinci copii.

Candidat la preşedinţia americană în 1992, el a reuşit să obţină 18,9% din voturi, conducând la înfrângerea republicanului George Bush de către democratul Bill Clinton.

El a obţinut doar 8% din voturile exprimate în 1996, când a candidat din partea formaţiunii pe care a fondat-o, Partidul Reformei.

Ross Perot şi-a construit averea, estimată recent la patru miliarde de dolari de revista Forbes, în domeniul informaticii. Era o persoană bonomă în public, însă omul de afaceri a dat dovadă de hotărâre toată viaţa sa.

„Un băieţel din Texas care a trăit visul american“  

Născut în Texas, în timpul Marii Crize Economice, la 27 iunie 1930, acest bărbat care s-a realizat prin mijloace proprii s-a prezentat, atunci când şi-a anunţat a doua oară candidatura, în 1996, drept „un băieţel din Texas care a trăit visul american“.

După studiile de la Academia Navală, el s-a lansat în vânzarea de computere la IBM.

În 1962 el şi-a înfiinţat propria întreprindere, Electronic Data Systems (EDS), pe care a condus-o cu o mână de fier, pe care a vândut-o cu 2,5 miliarde de dolari General Motors în 1984.

El a înfiinţat după aceea altă societate în domeniul informatic, Perot Systems, pe care a vândut-o în 2009 Dell cu 3,9 miliarde de dolari.

Candidatura sa în 1992 a provocat o premieră în istoria alegerilor prezidenţiale americane. Trei candidaţi din tabere opuse au împărtăşit platoul unei dezbateri.

Independentul Ross Perot a ridicat atunci miza, tranţând prin tonul său direct faţă de stilul mai pompos al lui Bush.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus