Stiri de ultima ora

MI5: Statul Islamic plănuieşte noi atacuri în Marea Britanie şi Europa prin folosirea „celulelor-crocodil“

MI5: Statul
Islamic plănuieşte noi atacuri în Marea Britanie şi Europa prin folosirea
„celulelor-crocodil“
International
Serviciul britanic de informaţii MI5 investighează planuri ale grupării Stat Islamic de a duce la îndeplinire un nou val de atacuri în Regatul Unit şi în restul Europei, folosind „celule-crocodil“ formate din agenţi în aşteptare sau „adormiţi“.

Aceste informaţii vin în contextul în care un lider al masacrului de Paşti din Sri Lanka a fost instruit de un grup de luptători ISIS britanici foarte bine cunoscuţi, inclusiv criminalul cunoscut ca „John Jihadistul“, atunci când a călătorit în Siria pentru a plănui atacurile.

Abdul Lathief Jameel Mohamed, în vârstă de 36 de ani, care este considerat de căre agenţiile occidentale ca fiind unul dintre liderii atacului, s-a aruncat în aer la Tropical Inn în Colombo, în Duminica Paştelui.

Acum, experţii se tem că vor exista mai multe organizaţii teroriste precum SI, care a revendicat atacurile din Sri Lanka, ar putea să-şi schimbe tacticile.

Se pare că gruparea teroristă se bazează pe celule regionale pentru a-i duce la îndeplinire scopurile, după ce a suferit înfângeri militare în bastioanele sale din Siria şi Iraq, la începutul anului.

Şefii de poliţie au îndemnat  bisericile şi moscheile din Marea Britanie să ia în serios antrenamentele de contraterorism, din cauza temerii că vor avea alte atacuri sau eventuale acţiuni de răzbunare ale extremei-drepte.

Aceste măsuri vin în conextul în care serviciile de securitate încearcă să afle dacă au existat asociaţi sau semne de activitate extremistă care să-l fi încurajat pe Mohamed să ia calea extermismului în timpul petrecut în Marea Britanie.

După ce şi-a terminat studiile în Regatul Unit şi Australia-acolo unde se crede că a legat relaţii cu extremişti locali-Mohammed a călătorit în Siria pentru a se alătura grupării Stat Islamic, în 2014.

Odată ajuns în Siria, Mohammed, care a fost educat la instituţii private de învăţământ, ar fi devenit membru al unei celule occidentale din cadrul ISIS, denumită „Legiunea“, din care ar fi făcut parte şi Mohamed Emwazi, cunoscut la John Jihadistul.

„Am văzut informaţii care îl leagă pe Mohamed de mai mulţi terorişti britanici care au fost în Siria, precum şi de John Jihadistul şi Junaid Hussain, cam în aceeaşi perioadă în care ISIS a înfiinţat califatul“, a declarat o sursă din serviciile secrete britanice pentru Sunday Times.

„Se pare că jihadiştii britanici i-au fost mentori prin intermediul comunicării online şi, de asemenea, atunci când a călătorit în Siria“.

Cel mai probabil, Mohamed a rămas în zona de război doar pentru câteva luni, deşi nu este clar când anume s-a întors în Sri Lanka pentru a se alătura celulei adormite a Statului Islamic.

„Legiunea“ a fost înfiinţată pentru a ademeni alţi vorbitori de limbă engleză la aşa-numitul califat şi pentru a încuraja susţinătorii din vest ai grupării să organizeze atacuri.

Unitatea a fost eliminată în atacuri cu drone.

Charlie Winter, de la Centrul Internaţional pentru Studiul Radicalizării de la King’s College din Londra, a declarat: „Acum că ISIS a fost învinsă în Siria şi Irak, va deveni mai violentă în afara acestor regiuni. Este o viziune sumbră, dar probabil că vom vedea mai multe tentative de atacuri, mai regulat, în viitorul apropiat. Sri Lanka nu a fost doar un caz izolat. Ci mai degrabă a fost un test“.

Vineri, MI5 ancheta dacă Mohamed a avut primul său contact cu extremismul în timp ce studia la Universitatea Kingston, în 2006-2007. Tânărul s-a înscris la cursurile de inginerie aerospaţială de la Centrul asiatic de aviaţie din Sri Lanka, în cadrul căruia studenţii îşi petrec ultimul an de studiu la Universitatea Kingston. La vârsta de 23 de ani, el a ajuns în Regatul Unit pe 1 ianuarie 2006 şi s-a întors în Sri Lanka în septembrie 2007. Mohamed mai vizitat Marea Britanie şi în 2008.

Se crede că Mohamed a fost radicalizat la Melbourne, după ce a părăsit Universitatea Kingston, şi că a legat relaţii apropiate cu jihadişti locali care aveau să plece în Siria pentru a se alătura Statului Islamic.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus