Stiri de ultima ora

Memorialul Yad Vashem îşi cere scuze pentru erorile dintr-un film de la ceremoniile legate de marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

Memorialul Yad Vashem îşi cere scuze pentru erorile dintr-un film de la ceremoniile legate de marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz
International
Scurtmetrajul a conţinut "o serie de inexactităţi care au dus la o prezentare parţială şi dezechilibrată a faptelor istorice", a precizat memorialul într-un comunicat.

Mai ales, filmul nu făcea referire la împărţirea Poloniei între Germania nazistă şi Uniunea Sovietică în 1939 şi nici la ocuparea Europei de Vest de către nazişti în 1940. Filmul arăta de asemenea hărţi cu graniţe greşite între Polonia şi vecinii săi.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a justificat o decizie anterioară de a boicota evenimentul de luna trecută invocând filmul la scurt timp după terminarea ceremoniilor. "Organizatorul, Fundaţia Forumului Mondial al Holocaustului a domnului Moshe Kantor, pur şi simplu a distorsionat istoria, lăsând complet pe dinafară participarea soldaţilor noştri în lupta împotriva Germaniei naziste", a spus el.

Kantor, născut la Moscova, este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a luat parte la evenimentul de la Ierusalim, dar nu şi la o altă ceremonie care a avut loc la fostul lagăr al morţii nazist câteva zile mai târziu.

Duda a declarat postului public de radio polonez că "nu are nicio îndoială" că evenimentul de la Ierusalim a fost o încercare de a contrabalansa evenimentele programate la Auschwitz.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus