Stiri de ultima ora

LOVITURĂ pentru Igor Dodon, din partea Curții Constituționale: Preşedintele nu poate numi premierul

LOVITURĂ pentru Igor Dodon, din partea Curții Constituționale: Preşedintele nu poate numi premierul
International
Curtea a subliniat că pentru a propune un candidat la funcţia de premier, şeful statului trebuie să aibă, în primul rând, un partener de dialog instituţional în persoana preşedintelui parlamentului, ca reprezentant al forului legislativ, relevă Radio Chişinău.

De asemenea, trebuie să fie alese organele care fac posibilă convocarea parlamentului în şedinţe, adică Biroul permanent şi preşedintele parlamentului, potrivit unui comunicat al Curţii.

Lipsa organului care reprezintă parlamentul, pe de o parte, precum şi lipsa organelor care fac posibilă convocarea sesiunilor sale, pe de altă parte, îl împiedică pe preşedintele Republicii Moldova să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru. Circumstanţele în discuţie nu echivalează cu o respingere tacită sau cu o lipsă de susţinere a candidaturii propuse pentru că această candidatură nici nu poate fi propusă , conform deciziei Curţii.

În acelaşi timp, Curtea Constituţională a stabilit că Igor Dodon este obligat să consulte grupurile parlamentare în eventualitatea desemnării unui candidat la funcţia de premier.

Preşedintele Igor Dodon a avertizat din nou miercuri că parlamentul ar putea fi dizolvat la mijlocul lunii iunie, dacă până atunci nu vor fi constituite organele sale de conducere, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorii acreditaţi la Chişinău.

În noul legislativ au intrat Partidul Socialiştilor (prorus, proprezidenţial), cu 35 de mandate, Partidul Democrat (PD) - 30 de mandate, Blocul ACUM ( format din Partidul Acţiune şi Solidaritate - PAS - şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr - PPDA)- 26 de mandate şi Partidul Şor - 7 mandate. Trei mandate le-au revenit deputaţilor independenţi.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus