Stiri de ultima ora

LIVE TEXT. Catastrofă aeriană în Ucraina. SUA cer o "încetare a focului imediat"

LIVE TEXT. Catastrofă aeriană în Ucraina. SUA cer o încetare a focului imediat
International
Un avion al companiei aeriene maleziene s-a prăbuşit pe teritoriul Ucrainei, la graniţa cu Rusia, exact în zona de conflict. La bord erau 280 de pasageri şi 15 membri ai echipajului, iar ministerul de interne de la Kiev a anunţat că nu există supraviţuitori. Preşedintele ucrainean a declarat că este vorba despre un atac terorist, însă informaţiile referitoare la cauzele tragediei aviatice sunt contradictorii, aşa că totul rămâne deocamdată învăluit în mister.

ACTUALIZARE 09.30 Statele Unite ale Americii au cerut joi o încetare a focului imediat în Ucraina pentru a permite o anchetare fără obstrucţii a cauzelor prăbuşirii avionului malaiezian în această ţară, informează AFP. Cerem tuturor părţilor implicate - Rusia, separatiştii proruşi şi Ucraina - să susţină o încetare a focului imediat pentru a permite anchetatorilor internaţionali un acces sigur şi fără piedici la locul prăbuşirii avionului şi cu scopul de a facilita recuperarea rămăşiţelor corpurilor , a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

Prăbuşirea zborului MH17 la graniţa dintre Rusia şi Ucraina a stârnit reacţii în toată lumea . Sunt și luări ferme de poziție fiindcă, cel puțin deocamdată, doborârea avionului de către o rachetă sol-aer nu poate fi exclusă.

Catastrofă aeriană în Ucraina

Avionul de linie decolase de la Amsterdam cu destinaţia Kuala Lumpur. S-a prăbuşit între Donetk şi Lugansk; regiunea unde au loc lupte între forţele guvernamentale şi separatişti. Într-un mesaj postat pe twitter, compania malaeziană de zbor a anunţat că a pierdut legătura radio cu aparatul de zbor încă de la Amsterdam, iar de pe radare a dispărut cu 60 de kilometri înainte de intrarea în spaţiul aerian al Rusiei când se afla la o altitudine de 10 mii de metri.

Tocmai am vorbit cu premierul olandez şi mi-am exprimat condoleanţele. Din partea Ucrainei am chemat toţi profesioniştii şi experţii din Olanda ca să investigheze acest, cel mai probabil, act terorist. Vreau să atrag atenţia asupra faptului că noi nu numim ce s-a întâmplat nici accident, nici catastrofă. Este un act terorist!, a declarat Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

Imaginile de la locul accidentului sunt terifiante. Aparatul de zbor pur şi simplu s-a dezintegrat, iar în imaginile se văd fragmente în flăcari care încă mai cad. Bucăţile de fuselaj şi corpurile celor aflaţi la bord sunt împrăştiate pe o rază de 15 kilometri. Practic orice ipoteză este luată în calcul acum.

Mai mult, acum 9 zile autorităţile ucrainiene au închis spaţiul aerian din sud estul ţării. Teoretic, aparatul de zbor nu ar fi trebuit să intre pe acest coridor, dar încă nu este clar dacă avionul intrase în zona restricţionată.

Ucrainienii spun că nu sunt responsabili pentru această tragedie, la fel şi separatiştii care dau vina pe puterea de la Kiev.

Reacţiile autorităţilor

Între timp liderul de la Kremlin, Vladimir Putin l-a sunat pe omologul sau american Barack Obama. Au discutat şi despre tragedia aviatică din Ucraina.

Desigur, statul deasupra cărui teritoriu s-a întâmpat este responsabil pentru tragedie. Am dat deja unele instrucţiuni departamentelor militare pentru a acorda toată asistenţa la investigarea accidentului. Am cerut de asemenea guvernului Federaţiei Ruse ca rezultatele anchetei sã fie puse la dispoziţia companiilor de zbor, a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Desigur, întreaga lume urmăreşte ştirile despre avionul prăbuşit lângă frontiera între Rusia şi Ucraina. Este o tragedie teribilă şi chiar acum încercăm să aflăm dacă au fost pasageri americani la bord. Este prioritatea noastră numărul unu şi am cerut echipei de securitate naţională să rămână în contact cu guvernul Ucrainei, a spus Barack Obama, preşedintele SUA.

Joe Biden, vicepreşedintele SUA: Un avion malaezian, care zbura din Europa Occidentală spre Kuala Lumpur a fost se pare, spun se pare, deoarece nu avem înca toate detaliile, doborât la fontiera între Rusia şi Ucraina. Şi că nu a fost un accident ci un act deliberat.

Prim-ministrul Malaeziei, Najib Razak: utorităţile ucrainene cred că avionul a fost doborât. În acest moment Malaezia nu poate verifica motivele tragediei. Dar trebuie, şi vom afla cu certitudine ce s-a întâmplat cu avionul. În cazul în care avionul a fost doborât vom insista ca cei vinovaţi să răspundă în faţa justiţiei.

Previziune macabră

Unul dintre pasagerii acestui zbor a avut o previziune macabră. Cu gândul la accidentul din martie, cand un alt avion al companiei maleziene a disparut fără urmă, pasagerul a postat o fotografie cu aparatul de zbor. Mesajul său e simplu: Aşa arată întreg, în cazul în care nu ajunge la destinaţie.

Au fost 154 de pasageri olandezi la bord, 27 australieni, 23 malaezieni, 11 indonezieni, 6 din Marea Britanie, 4 germani, 4 belgieni, 3 din Filipine și 1 canadian. Numărarea continuă. - See more at: http://stiri.tvr.ro/accident-sau-atentat-avion-prabusit-in-ucraina-cu-300-de-oameni-la-bord-porosenko-un-act-terorist_47603.html#sthash.JAXLOXyd.dpuf

Telefon direct

În Ucraina sunt sunt recţii diverse referitor la catastrofa aviatică dar majoritatea informaţiilor se referă la faptul că a avut loc un act terorist, este de fapt şi varianta Kievului, un act terorist cu participarea separatiştilor din estul Ucrainei, care ar fi avut arme sofisticate capabile să doboare un avion, transmite Marin Gherman, jurnalist Radio Ucraina Internaţional. Presa din Ucraina scrie despre faptul că ar fi fost o greşeală a separatiştilor ruşi care ar fi ţintit într-un avion ucrainean care se aseamănă cu avionul malaezian.

Articole similare :
comments powered by Disqus