Stiri de ultima ora

LIVE Americanii au inceput sa voteze: Prima victorie pentru Clinton

LIVE Americanii au inceput sa voteze: Prima victorie pentru Clinton
International
Americanii au inceput deja sa voteze pentru alegerea presedintelui dintre democrata Hillary Clinton si republicanul Donald Trump. Primii care au introdus voturile in urne sunt locuitorii din Dixville Notch, din New Hampshire.

Ziare.com va prezinta LIVE TEXT alegerile din SUA:

08.05: Locuitorii din Dixville Notch, din New Hampshire, au votat deja. Conform traditiei, cei cu drept de vot s-au strans in fata sectiei de votare la miezul noptii. Presa straina scrie ca deja Hillary Clinton a obtinut o prima mica victorie, rezultatele fiind anuntate in decurs de cateva minute de la vot.

Anul acesta au fost inregistrate opt persoane sa voteze, cu una mai multe decat de obicei. O persoana s-a inregistrat cu numai cateva minute inainte de deschiderea urnelor.

In total, circa 225 de milioane de americani sunt asteptati la vot.

Va fi declarat invingator candidatul care va aduna cele mai multe voturi electorale din totalul de 538, adica cel putin 270.

Fiecare stat din SUA, 50 in total, este reprezentat de un numar de electori stabilit in functie de populatie. De exemplu, cel mai mare stat ca populatie din SUA este California care are alocat un numar de 55 de voturi electorale (55 de electori), iar Alaska, statul federal cu cea mai mica populatie, are doar 3 voturi electorale (3 electori).

Din acest motiv, unele state sunt mai importante pentru candidati in campania electorala si in ziua votului decat altele. Exista state considerate decisive, asa cum e Florida.

In fiecare stat federal se numara toate voturile valabil exprimate, iar candidatul castigator primeste toate voturile electorale din acel stat.

Citeste .

In cazul in care va fi egalitate, 269 la 269, presedintele va fi numit in urma unui vot in Congres (Camera Deputatilor din SUA). In aceasta situatie, Trump ar putea fi noul presedinte al SUA pentru ca Partidul Republican are majoritatea in acest for legislativ.

Articole similare :
comments powered by Disqus