Stiri de ultima ora

Liderul Statului Islamic, apariţie într-un video după 5 ani

Liderul Statului Islamic, apariţie într-un video după 5 ani
International
Omul considerat a fi liderul Statului Islamic, cel care în 2014 anunţa în oraşul irakian Mosul înfiinţarea califatului, a anunţat într-o apariţie filmată că pierderea teritoriilor sale va fi răzbunată, relatează BBC.

Abu Bakr al-Baghdadi a apărut ultima oară în 2014 când anunţa întemeierea califatului în regiuni din Siria şi Irak. De atunci au circulat zvonuri despre moartea sa şi s-a vorbit de înregistrări audio care nu au putut fi confirmate.

În acest ultim clip, despre care Statul Islamic susţine că a fost filmat în aprilie, el admite înfrângerea de la Baghuz, ultimul teritoriu controlat în regiune. Clipul a fost postat în reţeaua al-Furqan a militanţilor Statului Islamic.

Potrivit Reuters citat de BBC, Baghdadi spune că atacurile din Sri Lanka în duminica Paştelui catolic sunt un răspuns la căderea oraşului iraqian Baghuz.

El mai spune că a primit jurămintele de credinţă ale militanţilor din Burkina Faso şi Mali. El se referă şi la protestele din Sudan şi Algeria, susţinând că jihadul este singura soluţie împotriva „tiranilor”. Luna aceasta ambele ţări şi-au dat jos conducătorii logevivi.

Spre sfârşitul clipului imaginea sa dispare şi urmează o înregistrare în care vorbeşte despre atacurile din Sri Lanka.

Baghdadi – un irakian pe numele său real Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri – nu a mai apărut public din august anul trecut când ar fi încercat să distragă atenţia de la pierderile masive ale grupării sale, spune corespondentul BBC pentru Orientul Mijlociu.

Statul Islamic ajunsese să controleze 88.000 kilimetri pătraţi de-a lungul graniţei dintre Irak şi Siria. În 2017 gruparea a pierdut Mosulul irakian, oraşul în care Baghdadi şi susţinătorii săi au anunţat întemeierea califatului.

În octombrie militanţii au fost alungaţi din oraşul sirian Raqqa. După ce a continuat să piardă teritorii, 

gruparea s-a retras la Baghuz.

În martie 2019., odată cu preluarea controlului asupra oraşului Baghuz, Forţele Democrate Siriene au anunţat sfârşitul califatului

Abu Bakr al-Baghdadi s-a născut în 1971 în oraşul Samarra din Irak şi încă din copilărie a arătat o pasiune ieşită din comun pentru recitările şi legile religioase coranice, pedepsindu-i pe membrii propriei familii pentru că nu respectau standardele sale religioase stricte.

El a intrat în legătură cu grupurile islamiste extremiste în timpul specializării sale în Studii Coranice la Universitatea irakiană Saddam

El a îmbrăţişat jidahismul salafist în 2000 şi a intrat în rândurile al-Quaeda din Irak din care s-a născut grupul militant Statul Islamic.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus