Stiri de ultima ora

Libia. Raiduri aeriene și intensificarea luptelor la sud de capitală

Libia. Raiduri aeriene și intensificarea luptelor la sud de capitală
International
Războiul civil se intensifică în Libia și ar putea duce la noi valuri de refugiați

Armata Naţională Libiană (ANL) a mareşalului Khalifa Haftar, care deţine controlul asupra estului şi a unei mari părţi din sudul ţării, intenţionează prin ofensiva declanşată la 4 aprilie să îşi extindă controlul şi asupra vestului ţării, unde se confruntă cu forţele loiale ale GNA. Reporterii AFP, aflaţi în spatele frontului de partea GNA, au fost martorii unui raid aerian asupra Wadi Rabi. Alţi martori au menţionat un atac aerian la Tajoura, în suburbiile estice ale capitalei, care se presupune că ar fi vizat o academie militară. Artileria antiaeriană s-a auzit în această zonă în care se află aeroportul Mitiga, singurul funcţional din capitala libiană, vizat şi acesta cu câteva zile în urmă de o lovitură aeriană revendicată de ANL. Un alt raid aerian a fost efectuat asupra unei cazarme neutilizate, la sud de Zouara, lângă graniţa tunisiană, la o sută de kilometri vest de Tripoli, potrivit unei surse de securitate de la faţa locului, care a atribuit atacul mareşalului Haftar. Pe teren, luptele s-au intensificat în suburbia Al-Swani, la aproximativ 20 de kilometri sud de Tripoli, determinând zeci de familii să părăsească zonele de luptă, potrivit unei surse de securitate. Peste 9.500 de persoane au fost nevoite să plece ca urmare a, jumătate din acestea în ultimele două zile, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi.

Comunitatea internațională, divizată

„Vrem o intervenţie politică, nu militară”, a declarat presei ministrul afacerilor externe al GNA, Mohamad Tahar Siala. El şi-a exprimat speranţa că ONU, prin Consiliul de Securitate, va reuşi să oprească forţele care atacă capitala şi să convingă statele care le susţin să îşi schimbe poziţia. În opinia sa, Consiliul de Securitate trebuie să ceară forţelor loiale mareşalului Haftar „să se retragă pe poziţiile anterioare atacului” asupra capitalei.  „Sunt diviziuni în cadrul comunităţii internaţionale. Ele sunt clare, fie că este vorba de Consiliul de Securitate sau de alte organizaţii regionale cum ar fi Liga Arabă, Uniunea Africană sau Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul de externe libian. Mohamad Tahar Siala a deplâns faptul că în cursul a două reuniuni desfăşurate în ultimele zile „Consiliul de Securitate nu a reuşit să se pună de acord asupra unui comunicat sau a unei rezoluţii”. Întrebat despre sprijinul anumitor state pentru mareşalul Haftar, Siala a răspuns că „GNA menţine un contact regulat cu statele care susţin cele două tabere”, fără a numi vreo ţară. Armata Naţională Libiană (ANL) condusă de mareşalul Khalifa Haftar, care deţine controlul în estul Libiei, a declanşat pe 4 aprilie o ofensivă prin care urmăreşte să ocupe capitala libiană, unde se află sediul GNA.

Mareşalul Haftar este susţinut de diverse ţări din Golf: Emiratele Arabe Unite (EAU), Egipt şi Arabia Saudită, unde a și fost primit, la sfârşitul lunii martie, de către însuși regele Salman. De asemenea, Rusia a blocat la un moment dat adoptarea unei declaraţii a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi îndemnat forţele mareşalului libian Khalifa Haftar să îşi oprească înaintarea spre Tripoli.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus