Stiri de ultima ora

La Paris se conturează o criză politică majoră

La Paris se conturează o criză politică majoră
International
Guvernul, partidele poltice și reprezentanții "vestelor galbene" se reunesc la masa negocierilor, la Paris, în încercarea de a găsi o soluție la mișcarea socială care a dat peste cap Franța de mai bine de trei săptămâni. Președintele Emmanuel Macron cere ca soluțiile să fie ferme, iar violențe ca cele de sâmbătă să nu se mai producă pe teritoriul Hexagonului.

Negocieri în Franța

O delegație a "vestelor galbene" va discuta cu premierul Édouard Philippe care ar fi soluțiile pentru calmarea nemulțumirilor și oprirea protetelor. Mai mult, Adunarea Națională și Senatul vor organiza dezbateri, tot în această săptămână, pentru a încerca răspunsuri la ceea ce pare să contureze o criză politică majoră. Acum, întreaga responsabilitate cade pe umerii premierului Édouard Philippe, căruia și președintele Emmanuel Macron îi cere măsuri concrete pentru ieșirea din criză.

Între timp, comercianții și proprietarii de magazine, hoteluri, cafenele și restaurante care au fost vandalizate și distruse fac inventarul și încearcă să șteargă urmele dezastrului de sâmbătă. Numai reparațiile de la Arcul de Triumf ar putea ajunge la un milion de euro. Mai mult, hotelierii se plâng de o avalanșă de anulări, chiar acum, în preajma sărbătorilor.

Cei care au fost reținuți de forțele de ordine după violențele fără precedent din Paris și din alte locuri din Franța vor fi judecați în regim de urgență.

Michel Delpuech, prefect, Poliția Paris: "Toate mărturiile spun că niciodată aceşti funcţionari nu au cunoscut fapte atât de violente, atât de clar împotriva lor. Ciocane, bile de oţel, unelte de grădină au fost proiectate spre jandarmi. Bile mari de oţel au fost aruncate asupra lor, avem fotografii cu asta, aerosoli asociaţi cu dispozitive explozive de tip fumigene sau petarde lansate asupra jandarmilor noștri".

Între timp, "vestele galbene" continuă protestul în multe locuri ale Franței și nu exclud o nouă mobilizare în centrul Parisului, la sfârșitul săptămânii.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus