Stiri de ultima ora

Kenya și Israelul s-au declarat unite în lupta împotriva terorismului

Kenya și Israelul s-au declarat unite în lupta împotriva terorismului
International
Președintele kenyan Uhuru Kenyatta și premierul israelian Benjamin Netanyahu s-au declarat marți uniți în lupta împotriva terorismului, promițând o cooperare sporită în fața acestei provocări , în timp ce Israelul încearcă să-și afirme prezența pe un continent pe care mult timp l-a ocolit, relatează AFP.

Lucrând împreună, putem învinge mai repede acest flagel care este teroarea , a afirmat Netanyahu într-o conferință de presă comună la Nairobi cu președintele Kenyatta. Israelul și Kenya sunt aliați firești, deoarece ei se confruntă cu aceleași provocări , a adăugat el, reamintind că cele două țări au relații strânse de la independența Kenyei în 1963.

În cursul primei vizite a unui premier israelian în Africa subsahariană din ultimele decenii, Netanyahu a afirmat, la modul mai general, că Africa nu are un prieten mai bun în afara sa decât statul Israel când este vorba de nevoi practice privind securitatea și dezvoltarea .

Kenya este cea de-a doua etapă, după Uganda, a unui turneu ce vizează dezvoltarea de relații economice și diplomatice între Israel și continentul african. Premierul israelian, care se va deplasa miercuri în Rwanda și joi în Etiopia, a calificat acest turneu drept unul istoric . Vizita lui Netanyahu în Africa, însoțit de 80 de oameni de afaceri, are înainte de toate o dimensiune diplomatică: Israelul încearcă să-și asigure sprijinul țărilor africane în instituțiile internaționale, unde statul evreu face obiectul unor critici puternice legate de ocupația sa în teritoriile palestiniene sau de activitățile sale nucleare.

În anii 1960, numeroase țări africane s-au distanțat de Israel din cauza războaielor statului evreu cu vecinii săi între 1967 și 1973 și a legăturilor dintre Tel Aviv și regimul de apartheid din Africa de Sud din acea vreme.

Este important ca Israelul să stabilească o nouă relație cu Africa , a susținut Kenyatta. Problemele cele mai mari cu care ne confruntăm în prezent sunt diferite de cele cu care ne confruntam în urmă cu 30 de ani , a adăugat el.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus