Stiri - Editia din date de 11-07-2018

Arhiva stiri din data de:
11-07-2018 Stiri de ultima ora din

Jen Stoltenberg: Macedonia va putea adera la NATO după ce va implementa acordul privind numele său

International
Secretarul general al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, a declarat că Macedonia va fi invitată să discute despre aderarea sa la NATO, însă va putea deveni membru doar după ce va implementa acordul privind schimbarea denumirii sale, relatează site-ul publicaţiei Balkan Insight.

Jen Stoltenberg: Macedonia va putea adera la NATO după ce va implementa acordul privind numele său

"Odată ce acordul privind numele va fi finalizat şi implementat, vom putea invita fosta republică iugoslavă Macedonia să devină membru NATO, sub noua sa denumire, Republica Macedonia de Nord", a declarat Stoltenberg.

În 2008, Macedonia a pierdut oportunitatea de a deveni membră NATO, în cadrul summitului de la Bucureşti, când Atena a votat împotriva aderării acesteia la Alianţă.

"Statutul de membru NATO reprezintă o oportunitate istorică pe care trebuie să o folosim", a declarat marţi ministrul Apărării din Macedonia, Radmila Shekerinska.

"Obţinerea statutului de membru reprezintă stabilitate şi securitate pentru Macedonia şi cetăţenii săi, dar şi oportunitatea de a avea o dezvotlare mai rapidă a economiei şi prosperităţii", a adăugat Shekerinska.

Macedonia ş Grecia au semnat, pe 17 iunie, un acord istoric privind schimbarea denumirii fostei republici iugoslave. În urma acordului, Macedonia îşi va schimba denumirea în Republica Macedonia de Nord. Cu toate acestea, înţelegerea celor doi premieri a provocat proteste şi dispute politice în ambele state.

Pentru implementarea acordului, Skopje trebuie să organizeze un referendum în urma căruia majoritatea alegătorilor trebuie să susţină schimbarea constituţională. Autorităţile din Macedonia speră ca acest referendum să fie organizat până la sfârşitul anului.

Macedonia şi-a declarat independenţa în anul 1991, însă Grecia a refuzat să accepte numele ţării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume. Din acest motiv, Grecia a blocat eforturile Macedoniei de a adera la Uniunea Europeană şi la NATO.Va recomandam sa cititi si :
20
sep.
curtea consitutionala a macedoniei respinge initiativa impotriva referendumului privind numele tarii
International
Curtea Consituţională a Macedoniei a respins o iniţiativă prin care opoziţia cere anularea referendumului privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave, care va avea loc pe 30 septembrie, relatează site ul publicaţiei...

30
aug.
referendum redenumire macedonia presedintele albaniei face apel la etnicii albanezi sa sustina acordul cu grecia
International
Preşedintele albanez Ilir Meta a făcut apel la etnicii albanezi din Macedonia să voteze în favoarea schimbării denumirii fostei republici iugoslave, în cadrul unui referendum care va avea loc la...

08
sep.
merkel face apel la macedoneni sa accepte acordul cu grecia privind noua denumire a tarii
International
Cancelarul german, Angela Merkel, a făcut apel la macedoneni să accepte acordul cu Grecia privind noua denumire a ţării la un referendum care urmează să aibă loc în septembrie, pentru...

17
sep.
ministrul american al apararii prezent in macedonia pentru a descuraja amestecul rusiei in referendum
International
Ministrul american al apărării Jim Mattis a sosit luni în Macedonia, avertizând că Rusia încearcă să se amestece într un referendum organizat pentru schimbarea numelui ţării balcanice şi deschiderea negocierilor pentru...

12
iun.
grecia si macedonia au ajuns la un acord in ceea ce priveste numele fostei republici iugoslave care va fi noua denumire
International
Grecia şi Macedonia au ajuns la un acord istoric pentru a rezolva o dispută privind numele fostei republici iugoslave, scrie Reuters. „Am ajuns la un acord”, a afirmat prim ministrul grec...


comments powered by Disqus
Foto:


Evaluari pentru raportare financiara Wagner Invest Evaluari pentru raportare financiara Wagner Invest
Evaluari pentru raportare financiara
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : International:
Artilcole stiri grupate pe subiecte