Stiri - Editia din date de 11-07-2018

Arhiva stiri din data de:
11-07-2018 Stiri de ultima ora din

Jen Stoltenberg: Macedonia va putea adera la NATO după ce va implementa acordul privind numele său

International
Secretarul general al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, a declarat că Macedonia va fi invitată să discute despre aderarea sa la NATO, însă va putea deveni membru doar după ce va implementa acordul privind schimbarea denumirii sale, relatează site-ul publicaţiei Balkan Insight.

Jen Stoltenberg: Macedonia va putea adera la NATO după ce va implementa acordul privind numele său

"Odată ce acordul privind numele va fi finalizat şi implementat, vom putea invita fosta republică iugoslavă Macedonia să devină membru NATO, sub noua sa denumire, Republica Macedonia de Nord", a declarat Stoltenberg.

În 2008, Macedonia a pierdut oportunitatea de a deveni membră NATO, în cadrul summitului de la Bucureşti, când Atena a votat împotriva aderării acesteia la Alianţă.

"Statutul de membru NATO reprezintă o oportunitate istorică pe care trebuie să o folosim", a declarat marţi ministrul Apărării din Macedonia, Radmila Shekerinska.

"Obţinerea statutului de membru reprezintă stabilitate şi securitate pentru Macedonia şi cetăţenii săi, dar şi oportunitatea de a avea o dezvotlare mai rapidă a economiei şi prosperităţii", a adăugat Shekerinska.

Macedonia ş Grecia au semnat, pe 17 iunie, un acord istoric privind schimbarea denumirii fostei republici iugoslave. În urma acordului, Macedonia îşi va schimba denumirea în Republica Macedonia de Nord. Cu toate acestea, înţelegerea celor doi premieri a provocat proteste şi dispute politice în ambele state.

Pentru implementarea acordului, Skopje trebuie să organizeze un referendum în urma căruia majoritatea alegătorilor trebuie să susţină schimbarea constituţională. Autorităţile din Macedonia speră ca acest referendum să fie organizat până la sfârşitul anului.

Macedonia şi-a declarat independenţa în anul 1991, însă Grecia a refuzat să accepte numele ţării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume. Din acest motiv, Grecia a blocat eforturile Macedoniei de a adera la Uniunea Europeană şi la NATO.Articole similare :
30
sep.
referendum in macedonia cetatenii macedoneni voteaza pentru schimbarea denumirii scrutinul nu este obligatoriu
International
Cetăţenii Macedoniei vor decide duminică viitorul ţării lor, fiind chemaţi la urne pentru a vota în cadrul unui referendum dacă sunt de acord cu schimbarea denumirii ţării lor în Macedonia...

01
oct.
macedonia a votat pentru aderarea la nato si ue
International
etăţenii Macedoniei au votat duminică în cadrul unui referendum dacă sunt de acord cu schimbarea denumirii ţării lor în Macedonia de Nord, care ar pune capăt unei dispute de zeci...

20
sep.
curtea consitutionala a macedoniei respinge initiativa impotriva referendumului privind numele tarii
International
Curtea Consituţională a Macedoniei a respins o iniţiativă prin care opoziţia cere anularea referendumului privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave, care va avea loc pe 30 septembrie, relatează site ul publicaţiei...

01
oct.
macedonia risca sa intre in criza politica
International
Planul Macedoniei de a şi schimba denumirea în Macedonia de Nord pentru a pune capăt disputei sale cu Grecia, fapt care i ar debloca drumul spre aderarea la NATO, riscă să aibă...

30
aug.
referendum redenumire macedonia presedintele albaniei face apel la etnicii albanezi sa sustina acordul cu grecia
International
Preşedintele albanez Ilir Meta a făcut apel la etnicii albanezi din Macedonia să voteze în favoarea schimbării denumirii fostei republici iugoslave, în cadrul unui referendum care va avea loc la...

comments powered by Disqus
Foto:


Evaluare/reevaluare active Wagner Invest Evaluare/reevaluare active Wagner Invest
Evaluare/reevaluare active
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : International:
Artilcole stiri grupate pe subiecte