Stiri - Editia din date de 11-07-2018

Arhiva stiri din data de:
11-07-2018 Stiri de ultima ora din

Jen Stoltenberg: Macedonia va putea adera la NATO după ce va implementa acordul privind numele său

International
Secretarul general al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, a declarat că Macedonia va fi invitată să discute despre aderarea sa la NATO, însă va putea deveni membru doar după ce va implementa acordul privind schimbarea denumirii sale, relatează site-ul publicaţiei Balkan Insight.

Jen Stoltenberg: Macedonia va putea adera la NATO după ce va implementa acordul privind numele său

"Odată ce acordul privind numele va fi finalizat şi implementat, vom putea invita fosta republică iugoslavă Macedonia să devină membru NATO, sub noua sa denumire, Republica Macedonia de Nord", a declarat Stoltenberg.

În 2008, Macedonia a pierdut oportunitatea de a deveni membră NATO, în cadrul summitului de la Bucureşti, când Atena a votat împotriva aderării acesteia la Alianţă.

"Statutul de membru NATO reprezintă o oportunitate istorică pe care trebuie să o folosim", a declarat marţi ministrul Apărării din Macedonia, Radmila Shekerinska.

"Obţinerea statutului de membru reprezintă stabilitate şi securitate pentru Macedonia şi cetăţenii săi, dar şi oportunitatea de a avea o dezvotlare mai rapidă a economiei şi prosperităţii", a adăugat Shekerinska.

Macedonia ş Grecia au semnat, pe 17 iunie, un acord istoric privind schimbarea denumirii fostei republici iugoslave. În urma acordului, Macedonia îşi va schimba denumirea în Republica Macedonia de Nord. Cu toate acestea, înţelegerea celor doi premieri a provocat proteste şi dispute politice în ambele state.

Pentru implementarea acordului, Skopje trebuie să organizeze un referendum în urma căruia majoritatea alegătorilor trebuie să susţină schimbarea constituţională. Autorităţile din Macedonia speră ca acest referendum să fie organizat până la sfârşitul anului.

Macedonia şi-a declarat independenţa în anul 1991, însă Grecia a refuzat să accepte numele ţării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume. Din acest motiv, Grecia a blocat eforturile Macedoniei de a adera la Uniunea Europeană şi la NATO.Va recomandam sa cititi si :
12
iun.
grecia si macedonia au ajuns la un acord in ceea ce priveste numele fostei republici iugoslave care va fi noua denumire
International
Grecia şi Macedonia au ajuns la un acord istoric pentru a rezolva o dispută privind numele fostei republici iugoslave, scrie Reuters. „Am ajuns la un acord”, a afirmat prim ministrul grec...

11
iul.
macedonia invitata oficial sa adere la nato
International
Liderii statelor din NATO, reuniţi la Bruxelles, i au adresat miercuri Macedoniei invitaţia oficială de a deveni membră a Alianţei Nord Atlantice, după ce autorităţile de la Skopje au soluţionat disputa cu...

11
iul.
macedonia invitata oficial sa devina membra a nato
International
Liderii statelor din NATO, reuniţi la Bruxelles, i au adresat miercuri Macedoniei invitaţia oficială de a deveni membră a Alianţei Nord Atlantice, după ce autorităţile de la Skopje au soluţionat disputa cu...

15
iun.
solutie istorica acordul privind schimbarea numelui macedoniei va fi semnat duminica
International
Grecia şi Macedonia vor semna duminică acordul care prevede schimbarea numelui fostei republici iugoslave, anunţă Guvernul de la Atena, citat de site ul agenţiei Reuters. Soluţie istorică Acordul privind schimbarea numelui...

12
iun.
acord istoric o tara a europei isi schimba oficial numele
International
Premierul Macedoniei, Zoran Zaev, a anunţat marţi după amiază ajungerea la un acord cu Grecia privind numele ţării sale, care se va numi Republica Macedonia de Nord , relatează site ul cotidianului Le...


comments powered by Disqus
Foto:


Evaluari imobiliare Wagner Invest Evaluari imobiliare Wagner Invest
Evaluari imobiliare
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : International:
Artilcole stiri grupate pe subiecte