Stiri de ultima ora

Jean-Marie Le Pen, trimis din nou în fața justiției pentru incitare la ură rasială

Jean-Marie Le Pen, trimis din nou în fața justiției pentru incitare la ură rasială
International
Fondatorul partidului francez de extremă dreapta Frontul Național, Jean-Marie Le Pen, a fost dat în judecată pentru "provocare la ură rasială", în legătură cu afirmațiile făcute în 2014 despre cântărețul de origine evreiască Patrick Bruel care au generat un scandal, au indicat marți surse apropiate de dosar citate de AFP.

Această declarație a atras critici virulente chiar din interiorul Frontului Național, însăși președinta acestuia, Marine Le Pen — fiica sa — evocând o "greșeală politică", în timp ce Louis Aliot, unul din vicepreședinți, a calificat remarca drept "prostească din punct de vedere politic și revoltătoare".

Avocatul care a inițiat plângerea depusă de Congresul Evreiesc European, Gilles William Goldnadel, a salutat începerea acțiunii, care a întârziat din cauză că Jean Marie Le Pen se bucura de imunitate parlamentară. Politicianul în vârstă de 89 de ani a fost inculpat în februarie, după ce Parlamentul European i-a retras imunitatea, la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut.

Avocatul său, Frederic Joachim, a afirmat că remarcile clientului său au fost trunchiate și i-au fost atribuite conotații inexistente în realitate, în timp ce Jean-Marie Le Pen a susținut că termenul "cuptor" pe care l-a folosit nu a avut "evident nicio conotație antisemită, decât pentru inamici politici sau imbecili".

Le Pen a mai fost condamnat pentru incitare la ură de rasă ori contestarea crimelor împotriva umanității, între altele pentru că a calificat camerele de gazare din lagărele naziste ale morții drept "detaliu al istoriei".
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus