Stiri de ultima ora

Israelul, nevoit să refuze Croația. Cade un contract de jumătate de miliard de dolari pentru F-16

Israelul, nevoit să refuze Croația. Cade un contract de jumătate de miliard de dolari pentru F-16
International
Croația, devenită membră NATO în 2009, trebuie să-și înlocuiască vechile MiG-uri sovietice și a decis în primăvara anului trecut să cumpere de la Israel 12 avioane F-16 îmbunătățite. După ce au perfectat tranzacția - care se ridica la o jumătate de miliard de dolari , Israelul se pregătește să anunțe Zagrebul că înțelegerea cade. Motivul: se împotrivește Washingtonul. 

F-16 Barack Foto: Forțele aeriene israeliene

Israelul şi Croaţia au semnat în martie anul trecut un acord în valoare de o jumătate de miliard de dolari pentru ca Zagrebul să achiziționeze 12 aeronave F16 Barak, o versiune modificată a avioanelor de luptă F-16 produse în SUA. Israelul a modernizat avioanele F16 instalând sisteme electronice şi de radar sofisticate, ceea ce a reprezentat un factor crucial în decizia Croaţiei de a cumpăra aeronavele din Israel şi nu din SUA.

Luni se știa deja la Zagreb răspunsul Israelului, ce-i drept, neoficial. Presa israeliană, citată de agenția croată Hina, scrie că Israelul nu va putea finaliza acordul semnat cu Croaţia privind furnizarea celor 12 aparate F-16, din cauza restricţiilor impuse de Washington tranzacţiei.

Udi Adam, director general în cadrul Ministerului israelian al Apărării, şi Michel Ben Baruch, şeful SIBAT (Direcţia pentru cooperare internaţională în materie de apărare din acelaşi minister), se vor deplasa miercuri în Croaţia şi vor anunţa Ministerul croat al Apărării că acordul este anulat, a relatat duminică Yedioth Aharonoth. Udi Adam intenţionează să ceară scuze autorităţilor croate pentru faptul că Israelul nu poate duce acordul la bun sfârşit, menţionează Hina.

Cele 12 avioane F-16 pe care le vindea Israelul Croației aveau o vechime de 30 de ani. Chiar dacă le-a îmbunătățit, pentru a face această tranzacție, Croația trebuia să aibă acordul SUA, or Washingtonul susține că nu a fost cerută aprobarea Congresului în acest sens.

Și România are 12 aparate F-16 cumpărate la mâna a doua de la Portugalia. Forțele Aeriene Române mai au însă nevoie de câteva zeci de avioane pentru apărarea aeriană a țării, care în acest moment este asigurată prin rotație de aviația unor țări membre NATO.

În 2010, Pentagonul a dat undă verde ca România să primească 48 de avioane F16. Costau însă mult mai mult decât statul român își putea permite: 4,5 miliarde de euro. Apoi, numărul avioanelor a scăzut la 24, iar în cele din urmă României i-a fost oferită soluţia de a cumpăra avioane de război aflate deja în uz (F-16).

Articole similare :
comments powered by Disqus