Stiri de ultima ora

Israelul, gata de o intervenţie în Gaza. MAE recomandă cetățenilor români să evite regiunea

Israelul, gata de o intervenţie în Gaza. MAE recomandă cetățenilor români să evite regiunea
International
Tensiunile din Israel se amplifică, după ce sistemul antirachetă israelian a interceptat un proiectil tras de palestinieni spre Tel Aviv. Israelul este pregătit de o intervenţie terestră în Fâşia Gaza. La atacurile de până acum cu rachete ale palestinienilor, Ierusalimul a ripostat prin bombardarea ţintelor militare ale grupării Hamas. Cel puţin 14 palestinieni au murit şi alţi 80 sunt răniţi, în vreme ce rachetele lansate de palestinieni au rănit o persoană. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările în Israel şi Teritoriile Palestiniene.

Armata israeliană este pregătită pentru o posibilă intervenţie terestră împotriva mişcării Hamas. Tancuri şi trupe au fost concentrate în apropierea frontierei cu Fâşia Gaza, iar autorităţile au ordonat mobilizarea a 40.000 de rezervişti. Iar preşedintele Shimon Peres a subliniat din nou, într-o declaraţie publică, faptul că Gruparea Hamas a refuzat în mod constant un acord de pace cu Israelul, mediat de marile puteri internaţionale.

„Nu există cale de compromis între moarte şi viaţă, nu există cale de compromis între pace şi război”, a spus el.

Israelul a anunţat că a lovit 40 de ţinte teroriste. Cea mai gravă ripostă a avut loc într-o localitate din sudul Fâşiei Gaza, unde o rachetă a căzut peste o casă şi a ucis şapte persoane, printre care şi doi copii.

„Poporul palestinian doreşte libertate şi independenţă. Am încercat toate căile de-a lungul procesului de pace. Guvernul israelian este responsabil pentru tot ce se întâmplă”, spune, pe de altă parte, Saeb Erekat, negociator-şef al Autorităţii Palestiniene.

Ca urmare a situaţiei din Gaza, Liga Arabă a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate al ONU, în vreme ce responsabilii Grupării Hamas au anunţat că toţi israelienii au devenit ţinte legitime ale militanţilor palestinieni. 
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus