Stiri de ultima ora

Israelienii fug de rachete cu zâmbetul pe buze. Netanyahu, mulţumit de starea naţiunii?

Israelienii fug de rachete
cu zâmbetul pe buze. Netanyahu, mulţumit de starea naţiunii?
International
Israelienii aflaţi pe plajă în Tel Aviv se îndreaptă spre adăposturi, după declanşarea alarmei

În cosmopolita capitală a Israelului, viaţa cotidiană nu şi-a schimbat cursul, deşi sunetul sirenelor care anunţă noi atacuri cu rachete ale organizaţiei Hamas răsună de mai multe ori pe zi.

Statele Unite atrag atenţia asupra consecinţelor unei ofensive terestr...

Israelul beneficiază de cel mai performant scut antirachetă din lume, Cupola de Fier, care a reuşit să protejeze populaţia civilă de raidurile aeriene ale mişcării Hamas asupra teritoriului israelian.

„Tăişul protector“, departe de final

Demarată la 8 iulie împotriva mişcării Hamas, operaţiunea „Tăişul Protector“ a readus Israelul într-un nou război cu palestinienii din Fâşia Gaza, iar acţiunile cabinetului Netanyahu au provocat dispute interne şi externe. În timp ce oficialii militari israelieni susţin că obiectul operaţiunii este distrugerea grupării extremiste Hamas, bombardamentele au provocat peste 200 de morţi în rândul palestinienilor, dintre care majoritatea civili.

Peste 17.000 de palestinieni au părăsit Fâşia Gaza, fugind din calea rachetelor care au provocat şi importante pagube materiale. Acest bilanţ depăşeşte numărul victimelor operaţiunii israeliene din Fâşia Gaza din noiembrie 2012, când au fost ucişi 177 de palestinieni.

Conform unei analize AFP, Armata israeliană a întocmit în 2012 o listă cu principalele ţinte care trebuie lovite în Fâşia Gaza, listă denumită „harta durerii“, printre ale cărei priorităţi se află distrugerea unităţile de producere a rachetelor.

Cabinetul de Securitate israelian acceptase marţi dimineaţa o propunere de armistiţiu în Fâşia Gaza prezentată de Egipt. Potrivit propunerii egiptene, armistiţiul urma să intre în vigoare marţi, de la ora 6.00 GMT (9.00, ora României). Însă mişcarea palestiniană Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, a respins oferta egipteană, având în vedere situaţia pe teren. Atacurile cu rachetă ale Israelului au fost reluate marţi seara. 

Inflexibilitatea lui Bibi, pericol pentru Israel

Ultimul discurs al premierului israelian a dezvăluit opinia sa reală faţă de viitorul statului palestinian în raport cu Israelul, ceea ce analiştii israelieni consideră a fi o greşeală periculoasă de strategie pentru populaţia civilă. La nivel oficial, şeful Guvernului susţine soluţia celor două state, însă pentru prima oară a declarat deschis jurnaliştilor că „niciodată“ nu ar putea accepta o „suveranitate totală“ a unui stat palestinian în Cisiordania.

În traducere liberă, spun experţii, Netanyahu preferă menţinerea unei ocupaţii permanente asupra teritorilor palestiniene pe termen nedefinit, chiar dacă acest lucru va continua izolarea politică a premierului israelian, în faţa comunităţii occidentale şi va intensifica frustrările arabilor din Cisiordania.

„Nici pentru Israel actuala poziţie a guvernului Bibi nu este o soluţie viabilă“. Publicaţia The Atlantic notează că „Netanyahu nu este nici nebun, nici inconştient“, cunoscând foarte bine pericolele la care este expusă ţara sa, în actualul context, însă lipsa sa de viziune reală şi excluderea oricărui compromis vulnerabilizează poporul israelian, în faţa ostilităţii arabe din jurul său. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus