Stiri de ultima ora

Interesul pentru gazoductul Nord Stream schimbă aliaţii în Europa. Angela Merkel: "Rusia rămâne un partener"

Interesul pentru gazoductul Nord Stream schimbă aliaţii în Europa. Angela Merkel: Rusia rămâne un partener
International
Interesul pentru gazoductul Nord Stream schimbă aliaţii în Europa. Angela Merkel: "Rusia rămâne un partener"

Foto: Hepta Externe

În ciuda opoziţiei Statelor Unite și a numeroase state europene, cancelarul german Angela Merkel a făcut sâmbătă, în cadrul Conferinței pentru Securitate de la Munchen, un apel la cooperare globală și a militat în favoarea gazoductului Nord Stream 2, care va lega Rusia de Germania.

"Dacă în timpul Războiului Rece am importat cantități mari de petrol din Rusia , nu știu de ce ar trebui să fie mai rău acum. Rusia rămâne un partener", a declarat Angela Merkel , conform Reuters.

"Vrem să facem Rusia dependentă doar de China? Acesta este interesul nostru european? Nu cred", a adăugat cancelarul german.

Aceasta a catalogat drep o greșeală excluderea Rusiei din punct de vedere politic.

"Geostrategic, Europa nu poate avea un interes în ruperea relațiilor cu Rusia ", a susținut liderul de la Berlin.

Punctele comune în care ar trebui să fie colaborarea cu Rusia sunt, în viziunea lui Merkel,  situația din Iran și prevenirea unei noi crize a migranților. Astfel, Merkel a ales Rusia , dar a criticat  Statelor Unite pentru deciziile de a se retrage din Acordul Nuclear cu Iranul și retragerea trupelor americane din Siria.

"Singura întrebare este cum ne vom îndeplini scopul comun. O vom face prin încheierea acordului sau prin folosirea avantajului mic pe care îl avem (prin Acordul Nuclear, n.red.)? Este o chestiune tactică", a declarat Merkel.

Prin aceste declarații, Merkel pare să uite de anexarea ilegală de către Rusia a Crimeei și agresiunea din estul Ucrainei care a dus la impunerea de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei și a dus relații la cel mai jos nivel de la sfârșitul Războiului Rece.

Reamintim că proiectul Nord Stream 2 este aspru criticat de către Statele Unite și mare parte din țările din estul Europei sau țările baltice pentru că nu face decât să crească dependența Europei de gazul rusesc fapt folosit de Moscova pentru a își crea avantaje politice.  
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus