Stiri de ultima ora

INFOGRAFIE Europarlamentare. Europenii din 21 de ţări îşi aleg astăzi eurodeputaţii

INFOGRAFIE Europarlamentare. Europenii din 21 de ţări îşi aleg astăzi eurodeputaţii
International
Cetăţenii din 21 de state membre al Uniunii Europene, înclusiv din România,  votează duminică pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European.

Grecia, Ungaria, Bulgaria, România şi Lituania au fost primele ţări care şi-au deschis secţiile de votare, la ora 4.00 GMT (7.00, ora României).

Scrutinul a avut deja loc în alte şapte ţări, începând de joi, inclusiv în Regatul Unit, care s-a resemnat să-l organizeze în ultimul moment, după o nouă amânare a Brexitului până cel mai târziu la 31 octombrie.

Aproximativ 427 de milioane de europeni se află la vârsta participării la vot şi sunt chemaşi la urne să aleagă, pe o perioadă de cinci ani, cei 751 de membri ai PE - o adunarea care şi-a sporit treptat puterile, dar a cărei alegere este marcată, în general, de o slabă prezenţă la urne (42,6% în 2014).

Rezultatele din Franţa şi Italia sunt cele mai aşteptate.

În Regatul Unit, care a deschis balul alegerilor joi, partidul eurofobului Nigel Farage este creditat pe primul loc, exploatând incapacitatea premierului Theresa May de a concretiza divorţul cu UE. Conducătoarea conservatoare a plătit preţul, anunţându-şi demisia vineri.

Olandezii, care au votat şi ei tot joi, au creat prima surpriză, printr-un avans, potrivit sondajelor, al laburisştilor (PvdA) conduşi de către Frans Timmermans, actualul număr doi în Comisia Europeană (CE).

Alte sondaje, efectuate în Irlanda, au arăta că Partidul Verde a ieşit în evidenţă. Îngrijorările apărute în Blocul comunitar, privind schimbările climatice, i-ar putea ajuta pe aceştia şi ar putea duce la reglementări mai stricte pentru industrii.

Social-democratul, un candidat la succesiunea lui Jean-Claude Juncker (PPE, dreapta) la conducerea CE, ar devansa liberalii (VVD) şi populiştii (FvD), care erau totuşi aşteptaţi în forţă.

În ceea ce priveşte formaţiunea de extremă dreapta din Franţa condusă de Marine Le Pen este creditată pe primul loc în intenţiile de vot în Franţa, urmată de lista preşedintelui Emmanuel Macron.

PPE şi social-democraţii (S&D) ar urma să rămână principalele formaţiuni în hemiciclul european. Însă aceste alegeri ar urma să marcheze sfârşitul capacităţii lor de a forma doar ele o majoritate cu scopul de a adipta proiecte legislative.

Liberalii (ALDE) speră să devină a treia forţă în PE, în baza unei alianţe cu viitorii macronişti. Verzii speră şi ei să devină un interlocutor indispensabil în acest peisaj politic care se anunţă mai fragmentat ca niciodată.

Această recompunere politică va fi determinantă în cursa în vederea posturilor-cheie în instituţiile europene. Mai ales în privinţa succesorului lui Jean-Claude Juncker, membru al PPE, la şefia Comisiei.

”Nimeni nu va putea să devină preşedinte al Comisiei fără să aibă susţinerea a cel puţin 376 din cei 751 de deputaţi europeni”, a subliniat un purtător de cuvânt al PE, Jaume Duch.

Şefii de stat şi de guverne se întâlnesc încă de marţi într-un summit pentru a discuta despre viitoarele nominalizări.

 Primele proiecţii sunt aşteptate la 23.15 ora României. Acestea vor include rezultate oficiale din nouă state membre şi parţiale din 13 state.  Rezultatele din toate cele 28 de state membre UE vor fi anunţate duminică seara la ora 23:00, ora Bruxellesului (24:00, ora României), după închiderea urnelor.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus