Stiri de ultima ora

Guvernul Indiei anunță că va revoca statutul special al regiunii Kashmir

Guvernul Indiei anunță că va revoca statutul special al regiunii Kashmir
International
Guvernul federal al Indiei a anunțat luni că va revoca statutul special constituțional al regiunii Kashmirul indian și că intenționează să restructureze teritoriul disputat, relatează Mediafax.

Articolul 370 din Constituția Indiei, care oferă un statul special asupra teritoriilor Jammu și Kashmir, va fi eliminat, a declarat ministrul indian al Afacerilor Interne, Amit Shah.

Statul urmează să fie „re-organizat” sau restructurat, a mai informat Shah, prezentând proiecte de lege în acest sens în fața camerei superioare a Parlamentului.

Articolul 370 permite regiunii Kashmir să aibă propria sa constituție, un steag separat și independență în aproape toate domeniile cu excepția afacerilor externe, apărării și comunicațiilor.

Partidul indian de guvernământ Bharatiya Janata s-a opus de-a lungul anilor statutului special și a inclus eliminarea acestuia în toate campaniile sale.

Regiunea muntoasă Kashmir de la poalele munţilor Himalaya, cu o populație majoritar musulmană, este revendicată şi de Pakistan.

Cele două țări sunt puteri nucleare.

După demarcaţia teritorială a fostei colonii britanice din subcontinentul indian, India şi Pakistanul s-au confruntat în două războaie pentru suveranitatea asupra regiunii, iar în prezent armatele celor două ţări trag aproape zilnic cu mortiere peste frontiera de facto din Kashmir.

India a cerut turiştilor să părăsească regiunea Kashmir şi a trimis 10.000 de militari din cauza ameninţărilor teroriste

De altfel, săptămâna trecută, India a cerut turiştilor şi pelerinilor să părăsească regiunea Kashmir din cauza unor ameninţări teroriste şi a desfăşurat forţe militare suplimentare pentru a face faţă eventualelor probleme. Armata a trimis în zonă noi efective de cel puţin 10.000 de militari.

Guvernul statului Jammu-Kashmir din nordul Indiei a precizat într-un comunicat că pericolul terorist a fost semnalat de serviciile de informaţii.

Localnicii şi liderii lor politici apreciază că măsurile suplimentare de securitate indică intenţiile guvernului naţionalist indian condus de premierul Narendra Modi de a revoca drepturile juridice speciale ale musulmanilor.

Mai mulţi proprietari de benzinării au afirmat că autorităţile le-au cerut să stocheze cât mai mult carburant.

Potrivit sursei din poliţie a agenţiei France Presse, este vorba de un plan de securitate în continuă schimbare, pentru contracararea unei eventuale revolte generale în Kashmir. 
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus