Stiri de ultima ora

George Ciamba, discuție cu ministrul britanic pentru Europa despre soarta românilor din Regatul Unit în contextul unui Brexit fără acord: Ce se va întâmpla cu aceștia

George Ciamba, discuție cu ministrul britanic pentru Europa despre soarta românilor din Regatul Unit în contextul unui Brexit fără acord: Ce se va întâmpla cu aceștia
International
George Ciamba, discuție cu ministrul britanic pentru Europa despre soarta românilor din Regatul Unit în contextul unui Brexit fără acord: Ce se va întâmpla cu aceștia

Un articol de: Sebastian Pricop - 09 Sep 2019, 21:07

Ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba , a avut luni o convorbire telefonică cu Ministrul de stat britanic pentru Europa și pentru Americi, Christopher Pincher. Principala  temă de discuție a fost situația românilor prezenți în Regatul Unite în situația unui Brexit fără acord.

Cu această ocazie, oficialul britanic a arătat că drepturile cetățenilor români vor fi respectate în orice scenariu și a arătat că aceștia se pot înscrie până în decembrie 2020 pentru a obține statutul de "settled/pre-settled".

Redăm mai jos integral comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe:

Ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba , a avut astăzi, 9 septembrie 2019, o convorbire telefonică cu Ministrul de stat britanic pentru Europa și pentru Americi, Christopher Pincher.

În cadrul discuției, ministrul Pincher a reconfirmat că drepturile cetățenilor români vor fi respectate, inclusiv în contextul materializării scenariului unui Brexit fără acord.

Astfel, cu referire la obținerea de către cetățenii români rezidenți în Marea Britanie , la data ieșirii Regatului Unit din UE, a statutului de settled/pre-settled, oficialul britanic a reconfirmat că   aceștia se pot înregistra până în decembrie 2020. De asemenea, cei doi oficiali au agreat să rămână în contact privind situația cetățenilor români care vor ajunge pe teritoriul Regatului Unit după 31 octombrie 2019.

Ministrul român a transmis omologului său că România va asigura respectarea drepturilor cetățenilor britanici, pe bază de reciprocitate, și în acord cu legislația națională.

Cei doi demnitari au discutat și despre proiectul de lege a migrației, Christopher Pincher asigurându-l pe George Ciamba că va informa în timp util și în deplină transparență autoritățile de la București cu privire la evoluții, pentru a putea fi asigurată informarea eficientă a comunității românești din Regatul Unit.

Ministrul George Ciamba și omologul britanic au abordat și subiectul dezvoltării relațiilor bilaterale dintre România şi Regatul Unit şi a reafirmat importanța Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, cu accent pe dimensiunea economică şi de securitate.

Informații utile:

Pentru a beneficia în continuare de drepturile de care beneficiază în prezent, este necesar ca toți cetățenii români care locuiesc în Marea Britanie să se înregistreze și să obțină așa numitul statut special – settled/pre-settled status, de preferință cât mai curând posibil și cel târziu până la 31 decembrie 2020. Până acum s-au înregistrat peste 141.000 de cetățeni români, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate care a depus cereri pentru noul statut.

După data retragerii, cetățenii români care nu locuiesc în Marea Britanie vor putea intra în continuare fără viză în Marea Britanie , cu pașaportul sau cartea de identitate, pentru vizite scurte, de până la trei luni.

Misiunile diplomatice și consulare ale României din Marea Britanie desfășoară în mod regulat campanii de informare, atât în mediul online cât și în diferite orașe britanice pentru cetățenii români aflați în Regat. Pagina web a Ambasadei României la Londra (londra.mae.ro) oferă informații detaliate și actualizate cu privire la procedurile necesare.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus