Stiri de ultima ora

Gaza: Hamas refuză în continuare să predea armele către Autoritatea Palestiniană

Gaza: Hamas refuză în continuare să predea armele către Autoritatea Palestiniană
International
Mișcarea islamistă palestiniană Hamas și-a reafirmat luni refuzul de a preda armele către Autoritatea Națională Palestiniană (ANP), cu câteva zile înaintea transferului de putere către aceasta în Fâșia Gaza, transmite AFP.

Armele rezistenței constituie o linie roșie, acesta nu este un subiect deschis discuțiilor , a declarat Khalil al-Hayya, adjunctul liderului Hamas în Gaza, Yahya Sinwar.

Vom deplasa aceste arme în Cisiordania pentru a combate ocupația. Este dreptul nostru să rezistăm ocupației până când ea se va încheia , a afirmat el, într-o declarație pentru presă la Gaza.

După zece ani de disensiuni profunde, grupările palestiniene au încheiat luna trecută un acord de reconciliere ce prevede că Hamas va transfera către ANP controlul asupra Fâșiei Gaza cel târziu la 1 decembrie.

Hamas a alungat ANP din Fâșia Gaza în 2007 după un război civil cu Fatah.

Cele două grupări rămân în dezacord total în ce privește soarta aripii militare a Hamas, dotată cu 25.000 de luptători și mii de rachete. Președintele ANP, Mahmoud Abbas, pretinde un control total asupra securității în Gaza.

Israelul a indicat deja că va refuza să discute cu un guvern de unitate palestinian care nu recunoaște statul evreu, nu renunță la violență și nu dezarmează Hamas, toate acestea fiind condiții neîndeplinite de mișcarea islamistă.

Gruparea Hamas este activă și în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel, unde este supusă operațiunilor armatei israeliene și ale Autorității Palestiniene, care cooperează cu Israelul în materie de securitate.

Pe lângă prezența armatei israeliene, în Cisiordania trăiesc în jur de 400.000 de coloniști israelieni, care duc o coexistență adesea conflictuală cu 2,6 milioane de palestinieni.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus