Stiri de ultima ora

Fondatorul Wikileaks ar putea fi arestat: Assange îndemnat de Ecuador să îşi părăsească refugiul din ambasada sa din Londra

Fondatorul Wikileaks ar putea fi arestat: Assange îndemnat de Ecuador să îşi părăsească refugiul din ambasada sa din Londra
International
Fondatorul Wikileaks ar putea fi arestat: Assange îndemnat de Ecuador să îşi părăsească refugiul din ambasada sa din Londra

Un articol de: B1.ro - 06 Dec 2018, 22:52

Julian Assange , fondatorul Wikileaks, ar putea părăsi în curând ambasada Ecuador ului din Londra unde s-a refugiat de peste 6 ani pentru a nu fi arestat şi extrădat ulterior pentru a fi judecat pentru publicarea de secrete militare şi documente diplomatice americane, în cea mai mai mare divulgare de documente clasificate din istoria Americii.

Preşedintele Ecuador ului, Lenin Moreno, a anunţat "reunesc” condiţiile ca fondatorul WikiLeaks Julian Assange să părăsească Ambasada Ecuador ului la Londra.

”Se reunesc condiţiile ca domnul Assange să ia hotărârea să iasă (din Ambasadă) în cvasilibertate”, a declarat Lenin Moreno pentru presă, apreciind că Regatul Unit a dat asigurări că australianul nu va fi extrădat către o ţară în care viaţa i-ar fi ameninţată.

Cu toate acestea, Assange riscă o condamnare pentru că nu s-a prezentat în faţa tribunalelor britanice.

”Spun «cvasilibertate», pentru că nu trebuie să uităm că el (Assange) nu s-a prezentat în faţa tribunalelor britanice şi că trebuie să ispăşească o pedeapsă nu foarte lungă din acest motiv. Justiţia britanică este cea care va decide acest lucru", a adăugat Lenin Moreno.

În ambele ţări, pedeapsa în asemenea cazuri nu depăşeşte şase luni.

Guvernul britanic a anunţat în mod oficial Guvernul de la Quito ”că legile Marii Britanii nu autorizează extrădarea unei persoane către o ţară în care viaţa îi este în pericol”, a precizat Lenin Moreno.

Procedurile judiciare din Suedia împotriva lui Julian Assange cu privire la viol şi agresiuni sexuale au fost abandonate în mai 2017, însă justiţia britanică a refuzat să ridice mandatul de arestare emis pe numele său, pe motiv că nu a respectat, în 2012, condiţiile eliberării sale pe cauţiune.

Assange a acuzat Ecuador ul că vrea să  pună capăt azilului pe care i l-a acordat şi să-l predea Statelor Unite, unde procurori pregătesc un caz penal împotriva sa. El a dezvăluit un act de acuzare secret în acest sens pe site-ul său. Marea Britanie a anunţat că îl va aresta dacă iese din ambasadă.

”Nu-mi place prezenţa domnului Assange în ambasada ecuadoriană, dar trebuie să-i respectăm drepturile omului şi având în vedere acest lucru credem că şase ani este prea mult pentru ca cineva să rămână aproape încarcerat într-o ambasadă”, a declarat Moreno, citat de Reuters.

El a insistat, în acest interviu acordat unui post de radio, că a primit suficiente garanţii din partea Londrei că nu-l va extrăda dacă iese din ambasadă

Şeful statului ecuadorian nu a spus dacă Assange va fi dat afară din ambasasă, dar a precizat că avocaţii acestuia analizează ce vor face în continuare.  

Articole similare :
comments powered by Disqus