Stiri de ultima ora

Fiul lui El Chapo a fost "arestat" după care s-a declanșat "apocalipsa"

Fiul lui El Chapo a fost arestat după care s-a declanșat apocalipsa
International
Luptători bine înarmaţi au încercuit joi forţele de securitate mexicane din oraşul Culiacan, obligând militarii să îl elibereze pe Ovidio Guzman, unul din fiii narcotraficantului Joaquin Guzman, cunoscut ca El Chapo, relatează Reuters.

Autorităţile mexicane de securitate au confirmat vineri că au renunţat să-l aresteze pe fiul baronului drogurilor Joaquin El Chapo Guzman în cursul unei "operaţiuni prost pregătite", relatează AFP.

"Această operaţiune a fost prost pregătită", a declarat ministrul mexican al apărării, Luis Crescencui Sandoval, în cadrul unei conferinţe de presă la Culiacan, capitala statului Sinaloa, bastionul lui El Chapo , subliniind că s-a luat decizia ca Ovidio Guzman Lopez să nu fie arestat.

"Oamenii noştri de la faţa locului au acţionat într-un mod precipitat, nu au aşteptat ordinul de percheziţie, şi s-a început să se tragă asupra lor", a precizat Sandoval.

"Ei au improvizat, fără a măsura consecinţele acţiunii lor, în speranţa de a obţine un rezultat pozitiv", a adăugat el. În cursul aceleiaşi conferinţe de presă, secretarul de stat la Ministerul Securităţii Publice Alfonso Durazno a subliniat la rândul său că "informaţiile pe care le deţineau forţele de securitate erau eronate".

Joi seară, autorităţile mexicane au anunţat că l-au arestat pe Ovidio Guzman în timpul unor confruntări violente cu grupuri armate la Culiacan, fieful lui Joaquin El Chapo Guzman, încarcerat în SUA.

Tiruri susţinute şi explozii ale unor autovehicule au avut loc joi, ziua în amiaza mare, pe străzile acestui oraş de 750.000 de locuitori, forţând populaţia să se retragă în propriile locuinţe.

Oraşul din statul Sinaloa din nord-vestul Mexicului este terorizat de traficanţi, care atacă poliţia şi armata. Ei au incendiat mai multe vehicule şi o benzinărie, iar haosul a continuat şi în cursul nopţii. Un grup mare de deţinuţi a evadat din închisoarea locală; cel puţin 20 au fost filmaţi, aparent dintr-o clădire înaltă, fugind în grup pe străzi, în timp ce o femeie speriată strigă "Le dau drumul! Nu mai putem ieşi!".

Ministrul securităţii, Alfonso Durazo, a declarat agenţiei Reuters că incidentele s-au declanşat când o patrulă a Gărzii Naţionale - forţă de poliţie militarizată - a fost atacată dintr-o locuinţă din Culiacan, la circa 1200 de kilometri la nord-vest de capitala Ciudad de Mexico. Înăuntru, poliţiştii l-au găsit pe Ovidio Guzman, acuzat de trafic de droguri în Statele Unite. Patrula a fost însă copleşită rapid de luptătorii cartelului Sinaloa şi a fost nevoită să se retragă şi să îl elibereze pe Guzman, pentru a evita pierderile de vieţi omeneşti.

Reacţia la arestarea temporară a fiului lui El Chapo a fost de o amploare rar întâlnită în războiul drogurilor din Mexic, chiar şi după ce fostul lider al cartelului Sinaloa a fost arestat şi condamnat la închisoare pe viaţă în SUA, apreciază Reuters. Agenţia consideră că situaţia din Culiacan va spori presiunea asupra preşedintelui Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador. Acesta şi-a început mandatul în decembrie anul trecut, după mai mult de un deceniu de conflicte legate de traficul de droguri, cu promisiunea că va readuce pacea în ţară, însă numărul de omoruri pare că se îndreaptă anul acesta spre un record.

Chiar săptămâna aceasta, luni, 14 poliţişti au fost masacraţi în vestul Mexicului, iar a doua zi, armata a ucis 14 suspecţi, probabil membri ai bandelor de infractori.
www.realitatea.net

Articole similare :
comments powered by Disqus