Stiri de ultima ora

Fiica fondatorului Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestată în Canada

Fiica fondatorului Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestată în Canada
International
Fiica fondatorului Huawei, un gigant în rândul firmelor de telecomunicaţii din China, a fost arestată în Canada şi se confruntă cu extrădarea în Statele Unite, relatează BBC.

Meng Wanzhou, directorul financiar şi adjunct al Huawei, a fost arestată în Vancouver pe 1 decembrie. Informaţiile referitoare la arestare nu au fost făcute publice, însă SUA investighează Huawei privind o posibilă încălcare a sancţiunilor împotriva Iranului.

Ambasada Chinei în Canada a protestat decizia şi a cerit eliberarea ei.

Între timp, Huawei a declarat că nu are prea multe informaţii despre acuzaţii şi că nu au fost „conţtienţi de vreo greşeală făctă de doamna Meng”, 

Arestarea vine într-un moment sensibil pentru relaţiile dintre SUA şi China. Acestea sunt angajate într-un război comercial care s-a lăsat cu impunerea a taxe de miliarde de dolari pe mărfurile celuilalt.

În urmă cu câteva zile, preşedintel Donald Trump şi omologul său chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit la G20 şi au convenit ca timp de 90 de zile să nu impună niciun tarif suplimentar şi să mai discute în această privinţă.

Reacţia Canadei

Ministrul canadian de justiţie a confirmat data şi locul în care a fost arestată meng, adăugând că „Statele Unite au cerut extrădarea acesteia, iar o şedinţă de cauţiunie a fost stabilită vineri”.

Totodată, ministrul a mai declarat că nu poate oferi mai multe detalii întrucât Meng a interzis publicarea acestora, decizia ei fiind apoi ordonată de instanţe.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie american din Districtl de Est al New York-ului - care Huawei spune că e cel care a adus acuzaţiile - a refuzat să comenteze situaţia.

Un articol al New York Times spune că departamentele de comerţ şi de trezorerie americane au convocat compania pentru o presupusă încălcare a sancţiunilor împotriva Iranului şi a Coreei de Nord.

Autorităţile americane au acuzat în repetate rânduri compania, despre care spun că ar fi o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite, argumentând că tehnologia sa ar putea fi utilizată pentru spionaj de către guvernul chinez.

Reacţionând la arestare, senatorul american Ben Sasse a declarat pentru Associated Press că China s-a angajat agresiv în subminarea intereselor securităţii naţionale ale SUA, „folosindu-se de entităţi din sectorul privat”.

„Americanii sunt recunoscători pentru faptul că partenerii noştri canadieni au arestat directorul financiar”, a mai adăugat acesta.

Răspunsul Huawei

Huawei a declarat că Meng, fiica fondatorului Red Zhengfei, a fost arestată în timp ce voia să se urce într-un avion.

Într-un comunicat de presă, compania spune că a respectat „toate legile aplicabile şi reglementările stabilite, inclusiv legile şi regulamentele aplicabile privind controlul exporturilor şi sancţiuni ale ONU, SUA şi UE”.

„Compania consideră că sistemele judiciare canadiene şi americane vor ajunge, în cele din urmpă, la o concluzie justă”, se mai arată în comunicat.

Într-o scrisoare, ambasada chineză din Canada a declarat că la cererea Statelor Unite a fost arestat un cetăţean chinez „care nu încălca nici o lege americană sau canadiană”.

„Partea chineză a depus o poziţie dură în faţa părţii americane şi canadiene şi le-a îndemnat să corecteze imediat greşelile şi să restabilaescă libertatea personală a doamnei Meng Wanzhou”, adaugă scrisoarea.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus