Stiri de ultima ora

Expert: Putin pregăteşte transformarea Mării Negre în lac rusesc

Expert: Putin pregăteşte transformarea Mării Negre în lac rusesc
International
Moscova pregăteşte transformarea Mării Negre într-un lac rusesc sub pretextul prevenirii ameninţărilor la adresa infrastructurilor sale energetice cu Turcia, avertizează un expert în chestiuni de securitate.

„Dacă comparaţi o hartă a Rusiei cu zonele vizate de interdicţii cu o hartă a conductelor subacvatice Blue Stream şi TurkStream, veţi observa că ele sunt în mare parte similare. Asta denotă că se pregăteşte transformarea Mării Negre în «Ziua Z» într-o zonă controlată total (de Rusia, n. red.), sub pretextul neutralizării ameninţărilor la adresa infrastructurilor energetice, foarte importante strategic“, spune Mihail Gonciar, preşedintele Centrului pentru studii globale „Strategia XXI“, citat de Ukrinform.ru.

Potrivit lui, ideea este mai veche şi este testată în prezent prin combinarea strategiei militare cu cea energetică.

„Prin acţiunile întreprinse astăzi, Kremlinul încearcă să vadă reacţia NATO şi în special a Statelor Unite cu privire la restrângerea libertăţii de navigaţie. De fapt, un act de agresiune comis în Marea Neagră la 25 noiembrie (anul trecut, n. red.) împotriva unui grup naval ucrainean nu a dus la consecinţe grave pentru Rusia“, atrage atenţia expertul ucrainean.

La 25 noiembrie 2018, Garda de Coastă rusă a blocat trei nave ucrainene în Strămtoarea Kerci şi a arestat 24 de marinari sub pretextul încălcării apelor teritoriale ale Rusiei. Ucrainei resping această acuzaţie şi denunţă un act de agresiune. Rusia îşi arogă drepturile în zona respectivă în baza unei extinderi teritoriale, prin anexarea Crimeei, în martie 2014, un act considerat ilegal de comunitatea internaţională. Anexarea Crimeei a fost urmată de militarizarea peninsulei din Marea Neagră şi înmulţirea exerciţiilor militare în zonă.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus