Stiri de ultima ora

EVZ CHIŞINĂU. Ziua României în Basarabia, sărbătorită ca la români

EVZ CHIŞINĂU. Ziua României în Basarabia, sărbătorită ca la români
International
De la un an la altul, ziua Românei ia amploare la Chişinău. Zeci de manifestaţii şi sute de oameni ieşiţi în stradă cu tricolorul în mână. Ziua românilor nu este organizată de elita politică, ea vine din sufletul oamenilor.

Pe 30 noiembrie, la Chişinău, Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi Ambasada României în Republica Moldova au organizat un concertul dedicat Zilei Naţionale a României. Palatul Naţional "Nicolae Sulac", de patru mii de locuri a devenit neîncăpător. Majoritatea spectatorilor erau tineri.

"Am venit pentru că iubim România"

Toţi cei prezenţi transmiteau într-un glas că au venit la acest concert pentru că iubesc România. "Astăzi simt că este sărbătoarea noastră. Am venit împreună cu prietenii şi dorim să petrecem această seară împreună cu toţi prietenii care se simt români", spune Victor, un tânăr din Chişinău. Înainte de a începe sărbătoarea, Cătălin Josan a cântat imnul României, iar oamenii au cântat şi ei stând în picioare şi cu mâna la inimă. Concertul a fost susţinut de trupele Gândul Mâţei din Moldova şi Direcţia 5 din România, iar toate melodiile au fost cântate în limba română. Trupa Gândul Mâţei n-a mai păşit pe scena Palatului Naţional de şapte ani.

La eveniment a fost prezent Marius Lazurcă, ambasadorul României în R. Moldova şi Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni. "Este ziua în care noi îi sărbătorim pe românii de pretutindeni. O zi aleasă nu întâmplător şi anume de Sfântul Andrei, protectorul românilor, fiind aşezată înaintea măreţei zile de întâi decembrie, care portă încărcătura istorică, cea a Marii Uniri. Eu vă doresc nu doar pentru ziua românilor de pretutindeni, ci şi pentru Ziua Marii Unirii să fiţi români, să fiţi fideli, să fiţi mândri şi să ne bucurăm de integritatea, de viitorul nostru european", a spus Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni.

Tineri şi scriitori au depus coroane la Ştefan cel Mare

În ziua de 1 decembrie s-au organizat la Chişinău manifestaţii de amploare. Tinerii au venit să depună coroane la monumentul lui Ştefan cel Mare. Scriitorii au venit cu flori galbene şi albe, iar ansamblul "Ştefan Vodă", condus de Tudor Ungureanu, au cântat la picioarele lui Ştefan.

"Am ţinut să fiu alături românii din afara graniţelor, inclusiv a celor din Basarabia. Vreau să sărbătorim împreună acest eveniment. Şi la Suceava, şi la Iaşi, şi la Chişinău, cu toţii ne închinăm şi-l slăvim pe Ştefan cel Mare şi Sfânt la fel, cu toţii îl iubim pe Mihai Eminescu la fel, cu toţii vorbim limba română. Astăzi vreau să le transmit tuturor românilor

. La mulţi ani, români, la mulţi ani România!", a spus Bogdan Diaconu, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.
evz.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus