Stiri de ultima ora

Erdogan joacă tare. Preşedintele turc le transmite partenerilor din NATO să nu se amestece în problema kurdă şi refuză să se vadă cu Pence şi Pompeo

Erdogan joacă tare. Preşedintele turc le transmite partenerilor din NATO să nu se
amestece în problema kurdă şi refuză să se vadă cu Pence şi Pompeo
International
Îndemnat să pună capăt războiului împotriva kurzilor din nordul Siriei, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le transmite partenerilor săi din NATO să nu se amestece în acest conflict.

„Unii lideri încearcă să poarte o mediere. Nu există nimic de genul acesta în istoria Republicii Turce, să te aşezi la masă cu o organizaţie teroristă“, a declarat liderul islamo-conservator de la Ankara în faţa membrilor grupului parlamentar al formaţiunii sale politice, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere, scrie AFP.

„Nu căutăm un mediator, nu avem nevoie. Veniţi şi fiţi alături de Turcia în această luptă, nu împotriva ei. Cel puţin, nu vă amestecaţi“, a insistat Erdogan, care a lansat pe 9 octombrie ofensiva „Izvorul Păcii“ împotriva kurzilor din Siria, părăsiţi în faţa armatei turce de marele lor aliat de ieri, Statele Unite.

Regimul Erdogan consideră forţele kurde (YPG) din Siria drept elemente „teroriste“, întrucât au legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). PKK duce din 1984 încoace o rebeliune armată împotriva statului turc.

Preşedintele turc exclude să-şi oprească intervenţia, în ciuda îndemnurilor în acest sens făcute la nivel internaţional. Potrivit lui Erdogan, „Izvorul Păcii“ se va încheia în momentul atingerii obiectivului ei, şi anume îndepărtarea YPG la 30 de kilometri de la graniţa turco-siriană. Ankara defineşte acest perimetru drept „zonă de securitate“.

Ţinând cont de acest obiectiv, liderul turc a somat miercuri forţele kurde să depună armele.

Pe de altă parte, într-un gest sfidător, Erdogan a anunţat că nu se va întâlni cu delegaţia trimisă de omologul său american Donald Trump pentru a discuta intervenţia armată turcă din Siria.

Ori, vicepreşedintele american Mike Pence şi secretarul de stat Mike Pompeo şi-au programat o vizită pentru joi în Turcia pentru a aborda problema kurdă cu Recep Tayyip Erdogan.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus