Stiri de ultima ora

Emisarul american pentru Coreea de Nord a fost nominalizat numărul doi al diplomaţiei americane

Emisarul american pentru Coreea de Nord a fost nominalizat numărul doi al diplomaţiei americane
International
Emisarul Stateor Unite pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, a fost nominalizat numărul doi al diplomaţiei americane de către Donald Trump, păstrându-şi totodată dificila sarcină de a relansa negocierile în vederea dezarmării nucleare a Phenianului, relatează AFP potrivit new.ro

Acest diplomat respectat, în vârstă de 56 de ani, a cărui nominalizare, joi, este necesar să fie aprobată de Senat, îi succede lui John Sullivan ca adjunct al secretarului de Stat, care urmează să devină ambasadorul Statelor Unite în Rusia.

Biegun urmează să devină primul adjunct al şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Stephen Biegun a fost numit reprezentant special pentru Coreea de Nord în august 2018, pe când era vicepreşedinte însărcinat cu afaceri internaţionale la constructorul de automobile Ford.

Însă acest republican a făcut deja parte din echipa securităţii naţionale a preşedintelui George W. Bush, la începutul anilor 2000, şi a consiliat mai multe personalităţi conservatoare în domeniul politicii externe.

Omologii şi interlocutorii săi străini, dar şi specialiştii în dosarul nord-coreean, îi apreciază gândirea structurată şi lucidă, într-o administraţie Trump considerată adesea ”disfuncţională” de către cancelarii şi aliaţi.

Iar rarele sale luări de cuvânt în public sunt scrutate cu lupa, în căutarea unor nuanţe ale strategiei Guvernului american, dincolo de declaraţiile locatarului Casei Albe, care pune accentul mai ales pe ”prietenia” sa cu Kim Jong Un şi încearcă să minimalizeze impactul actual.

Apropierea de Coreea de Nord, care se anunţa drept succesul numărul unu al miliardarului republican în domeniul politicii externe s-a împotmolit.

Steve Biegun, care s-a putut întâlni ”tête-à-tête” cu omologii săi nord-coreeni de câteva ori, s-a întors cu mâna goală de la o reuniune, la începutul lui octombrie, în Suedia. Aceste discuţii, aşteptate de luni de zile de partea americană, în vederea reluării dialogului, s-au terminat cu un nou eşec, atribuit de Phenian Washingtonului.

Un diplomat care a discutat recent cu Biegun evocă o anumită ”frustrare” a emisarului, conştient de faptul că situaţia actuală nu poate dura la nesfârşit.

Nominalizarea sa în postul de numărul doi la Departamentul de Stat este cu atât mai importantă cu cât Mike Pompeo, un pilon al trumpismului, este prezentat adesea pe picior de plecare în vederea unei candidaturi la un post de senator în 2020.

Adjunctul secretarului de Stat ar putea ocupa, atunci, un interimat sensibil, cu câteva luni înaintea alegerilor prezidenţiale.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus