Stiri de ultima ora

"El nu a vrut..."

El nu a vrut...
International
Întâlnirea dintre Boris "Hulk" Johnson și șeful CE, Jean-Claude Juncker, s-a încheiat fără rezultat. Premierul britanic a vorbit despre "schița" unui nou acord, dar Bruxelles-ul s-a plâns de lipsa propunerilor concrete.

Cea mai tare replică a venit de la premierul luxemburghez Xavier Bettel, în timp ce stătea singur în fața jurnaliștilor, după vizita în Luxemburg a premierului britanic Boris Johnson. Bettel le-a spus ziariștilor prezenți despre oaspetele său: "El nu a vrut …". La ce se referea oare: la refuzul lui Johnson de a se mai adresa presei sau la respingerea mult mai importantă de a vorbi despre problemele care stau în fața unui nou acord de Brexit. El ar vedea "schița unei noi înțelegeri", declarase Johnson anterior într-un interviu în exclusivitate, departe de mulțimea de jurnaliști care îl aștepta afară. Singura problemă: nimeni altcineva în UE nu pare să vadă această schiță a unui nou acord de Brexit. Ce drăguț că ne-am întâlnit Masa de prânz comună a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a premierului britanic Boris Johnson a durat două ore, dar la final nu a rezultat niciun progres. Într-o declarație, UE s-a plâns că șeful guvernului de la Londra nu a venit de fapt cu nicio propunere concretă, mai ales în ceea ce privește soluționarea problemei backstop-ului irlandez, cel mai mare obstacol în tratatul de părăsire a UE de către Regatul Unit.

Cu puțin înainte de masa de prânz: Boris Johnson și Jean-Claude Juncker în Luxemburg

Negociatorul-șef european Michel Barnier, care s-a întâlnit cu omologul său britanic în același restaurant în care au luat masa și șefii lor, dar în alt separeu desigur, a calificat ulterior drept "fructoasă" întrevederea cu șeful echipei de negociatori de la Londra. În limbaj diplomatic este însă echivalentul a "nu am rezolvat nimic". UE rămâne pe poziția inițială, de a negocia mai departe cât de mult doresc britanicii. Bruxelles-ul pare că vrea să evite să devină un eventual țap ispășitor în cazul Brexit. Boris Johnson vorbea la sfârșitul săptămânii trecute de "mari progrese" în negocierea unui nou acord. Nu că partenerii europeni care l-au așteptat la Luxemburg nu l-ar fi crezut pe cuvânt, dar faptul că Johnson s-a prezentat la întâlnire fără nimic concret scris, redactat, schițat a provocat desigur frustrarea gazdelor. Incredibilul Hulk, pus pe fugă Vizita prim-ministrului britanic la Luxemburg a fost marcată de protestele unui grup anti-Brexit: o mulțime redusă ca număr, dar foarte gălăgioasă, care a strigat "Buh" și "Stop Brexit", așa cum se procedează deja de mai multă vreme și la Londra. Cele câteva sute de protestatari nu păreau însă defel periculoși. Dar se pare că au fost atât de enervanți, încât Boris Johnson a preferat să-și ia tălpășița pentru a nu da ochii cu ei. După ce la finalul săptămânii trecute s-a autocomparat cu supereroul de benzi desenate "Incredibilul Hulk", Johnson a anulat neprevăzut conferința de presă comună cu omologul luxemburghez Xavier Bettel. "Este prea mult zgomot pentru el, ar fi preferat să ținem conferința de presă înăuntru", a motivat ulterior partea britanică absența primului ministru. Luxemburghezii s-au scuzat că anularea a venit prea târziu iar înăuntru nu era loc destul.

Singur în fața presei, premierul luxemburghez Xavier Bettel. Boris Johnson nu s-a mai prezentat la ceea ce trebuia să fie conferința de presă comună

Bettel a stat deci singur în fața jurnaliștilor și a vorbit deschis despre toate lucrurile care îi stăteau demult pe suflet pe tema Brexit. Dacă Marea Britanie este nemulțumită cu tratatul semnat în noiembrie 2018 de șefa guvernului de atunci, Theresa May, atunci ar fi nevoie acum "de mai mult de o săptămână pentru a redacta un nou text obligatoriu de acord". Bettel: "Nu am vrut acest Brexit, îmi pare nespus de rău" Britanicii ar fi fost mereu aliați foarte strânși în Europa, dar Londra nu are voie să ia ostatec viitorul cetățenilor ei doar în scopul unor "avantaje pentru anumite partide politice". "Johnson trebuie să ia o decizie", iar timpul nu este de partea sa. Bettel a devenit tot mai iritat: încă nu ar fi pe masă nicio hârtie concretă cu propuneri - "încetați cu vorba, treceți la fapte"! Solidaritatea celorlalți 27 de membri ai UE cu Irlanda rămâne puternică. Bettel a spus că UE nu acceptă să fie învinuită pentru actualele evoluții. "Nu am vrut acest Brexit, îmi pare nespus de rău", dar ar fi o problemă creată cu mâna lor de britanici. Bettel a declarat că a discutat cu Johnson și despre un eventual al doilea referendum, pe care însă premierul britanic l-ar fi respins. Chiar dacă UE și Londra ar ajunge cumva săptămânile viitoare la un nou acord, nu se știe defel dacă premierul britanic va obține în Parlamentul de la Londra o majoritate pentru noua variantă de tratat. Bettel a mai răspuns: "Conservatorii britanici au fost singurii care au decis să organizeze referendumul pe tema Brexit", ei ar fi singurii vinovați pentru consecințe. Problema este la Londra, "nu sunt eu de vină pentru tot haosul de acum", a punctat el hotărât la final. Și acum? După apariția ciudată din Luxemburg, rămâne întrebarea care sunt adevăratele intenții ale lui Boris Johnson în ceea ce privește Brexitul. Este el dispus cu adevărat la soluții de compromis privind backstop-ul? În acest caz, ar trebui să o arate cât poate de repede. Tratatul de Brexit este un document foarte amplu, UE urmărește mult mai mult decât doar protejarea pieței comune prin reguli privind agricutura și alimentele. Este Johnson cu adevărat dispus și capabil politic să facă toate concesiile necesare? Intențiile sale adevărate rămân la fel de neclare și după întrevederile din Luxemburg.
www.dw.de

Articole similare :
comments powered by Disqus