Stiri de ultima ora

Șeful diplomației americane anunță finalul petrecerii nucleare din Iran

Șeful diplomației americane anunță finalul  petrecerii  nucleare din Iran
International
Iranul a reluat la începutul lunii noiembrie activităţile de îmbogăţire a uraniului la uzina subterană din Fordo în cadrul unei dezangajări progresive din acordul nuclear, ca răspuns la retragerea unilaterală a SUA din această înţelegere internaţională în 2018.

"Nivelul bun de îmbogăţire a uraniului de către statul numărul unu la nivel mondial care susţine terorismul este zero", a declarat Mike Pompeo pentru presă.

În opinia secretarului de stat american, "nu există niciun motiv legitim care să autorizeze Iranul să reia îmbogăţirea la acest sit care anterior era clandestin". "Iranul ar trebui să pună capăt imediat activităţilor sale din acest sit", a insistat Pompeo.

"În consecinţă, SUA vor înceta derogarea ce priveşte instalaţia nucleară de la Fordo începând cu 15 decembrie 2019", a declarat secretarul de stat american.

Totodată, Mike Pompeo a avertizat autorităţile iraniene în legătură cu modalităţile de reacţie la protestele interne declanşate de creşterea preţului carburanţilor.

După ce a părăsit acordul în mai 2018, administraţia Trump a restabilit toate sancţiunile economice impuse Iranului, pe care le-a înăsprit constant în cadrul unei campanii de "presiune maximă". În acelaşi timp, a continuat să reînnoiască derogările pentru trei proiecte ale programului nuclear iranian, în special cel de la Fordo.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus