Stiri de ultima ora

Ecuador: Încheierea campaniei pentru alegerea succesorului lui Correa

Ecuador: Încheierea campaniei pentru alegerea succesorului lui Correa
International
Cei doi principali candidați la succesiunea președintelui Rafael Correa în Ecuador, socialistul Lenin Moreno și fostul bancher Guillermo Lasso, au încheiat campania cu discursuri radical opuse pentru a încerca să-i atragă pe indeciși înaintea alegerilor de duminică, relatează AFP.

Candidatul Alianței Țării (Alianza Pais, AP, la putere) și liderul opoziției de dreapta au adunat mii de susținători joi seară în diferite cartiere din Guayaquil (sud-vest), capitala economică a țării pe coasta Pacificului.

"Noi vorbim despre viitorul pe care cu voi îl vom face mai bun", a declarat fostul președinte Lenin Moreno, prezentând planul său ce vizează eradicarea malnutriției, violenței domestice și consolidarea asistenței față de mame și persoane în vârstă.

Axat pe dificultățile economice actuale din Ecuador, Guillermo Lasso a estimat că alegătorii au posibilitatea de a alege între votul "pentru cei care au creat criza... sau pentru schimbarea prin care vom crea un milion de locuri de muncă".

Fostul bancher, candidat al mișcării Creo (Cred), s-a angajat să încurajeze investițiile străine, să reducă impozitele pentru a stimula consumul și producția. El s-a declarat sigur că va intra în turul doi pe 2 aprilie și că îl va câștiga, spunând: "Correa afară, afară!".

Circa 12,8 milioane de alegători sunt chemați să aleagă între opt candidați la succesiunea lui Rafael Correa, care nu mai se prezintă la urne, după zece ani la putere. Ei vor alege de asemenea un vicepreședinte, 137 de deputați și cinci reprezentanți în Parlamentul andin.

Lenin Moreno conduce în ultimele sondaje, cu 32,3% din intențiile de vot, potrivit institutului Cedatos, urmat de Guillermo Lasso (21,5%).

Fosta deputată de dreapta Cynthia Viteri (14%) a fost de asemenea prezentă joi seară la Guayaquil cu propria caravană electorală, în timp ce fostul primar de Quito, Paco Moncayo (7,7%), și-a încheiat campania în capitală.

Pentru a triumfa în primul tur, viitorul președinte trebuie să obțină 40% din sufragiile exprimate, cu un avans de 10 puncte asupra candidatului clasat pe locul doi. În caz contrar, un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 2 aprilie, pentru prima dată de la a doua alegere a lui Rafael Correa în 2009.

Sondajele arată o rată ridicată de indeciși, între 30 și 35%, un fapt neobișnuit în istoria electorală recentă a Ecuadorului, unde votul este obligatoriu, cu excepția alegătorilor de peste 65 de ani și a adolescenților între 16 și 18 ani.

Obișnuit să câștige aproape toate scrutinele de zece ani, partidul lui Coreea se prezintă la aceste alegeri slăbit de criza ce afectează economia acestei țări producătoare de petrol, după scăderea prețurilor la țiței.

Partidul la putere se confruntă cu nemulțumirea puternică a clasei de mijloc, obosită printre altele de confruntarea lui Correa cu multiple sectoare, fie că sunt mediul de afaceri, indigenii, apărătorii mediului sau mass-media.

Această indecizie a alegătorilor este alimentată și de recentele cazuri de corupție, mai ales de cel al companiei publice petroliere Petroecuador, în care este implicat un fost ministru al actualului președinte, precum și de presupusa mită de 33,5 miliarde de dolari oferită de grupul brazilian Odebrecht unor funcționari ecuadorieni.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus