Stiri de ultima ora

După 30 de ani, Japonia se pregăteşte să reia vânătoarea comercială de balene

După 30 de ani,
Japonia se pregăteşte să reia vânătoarea comercială de balene
International
Luni dimineaţă, după o scurtă ceremonie pentru a se ruga pentru o captură bună şi siguranţă pe mare, şase vase vor pleca dintr-un port din nordul Japoniei, pentru a vâna balene, pentru prima dată în peste 30 de ani, potrivit The Guardian.

Acestea nu se vor îndrepta spre Oceanul Sudic, locul controversat de vânătoare de balene pentru programul „ştiinţific“ al Japoniei, ci spre apele de coastă, la şase luni după ce ţara a anunţat că va părăsi Comisia internaţională privind vânătoarea de balene (IWC), pe 30 iunie.

Decizia de a pleca din comisie a venit după ce IWC, corpul responsabil de protejarea populaţiei mondiale de balene, a respins propunerea sa de a relua vânătoarea comercială a speciilor de balene despre care oficialii japonezi spun că şi-au revenit ca numere.

Iminenta plecare a vaselor de pe insula nordică Hokkaido a atras numeroase critici Japoniei şi prim-ministrului săi Shinzo Abe, Osaka găzduind zilele acestea summitul G20.

Într-o scrisoare publicată vineri, grupuri pentru protejarea naturii şi celebrităţi le-au cerut liderilor G20 o „intervenţie“ la summit, pentru condamnarea publică a vânătorii comerciale de balene.

„A fost nevoie de eforturile combinate ale fiecărei naţiuni de pe pământ pentru a aduce conservarea balenelor în prim plan“, a spus naturalistul şi prezentatorul TV Steve Backshall. „La summitul G20, liderii noştri trebuie să discute cu prietenii noştri din Japonia şi să-i anunţe că, referitor la acest subiect, sunt complet contrari restului lumii“.

În Ayukawa, un sat de pe coasta Pacificului ale cărui legături cu vânătoarea de balene datează de la începutul anilor 1900, oficialii locali şi pescarii cred că reluarea acestei activităţi va ajuta la reînvierea economiei locale.

„Oamenii de aici vânează balene de multă vreme, credem că este normal ca Japonia să părăsească IWC şă să înceapă din nou vânătoarea de balene“, a spus Masaaki Sato, un pescar.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus