Stiri de ultima ora

Donald Trump numeşte un nou director interimar al National Intelligence, Joseph Maguire. Directorul adjunct a demisionat

Donald Trump numeşte un nou director interimar al National Intelligence, Joseph Maguire. Directorul adjunct a demisionat
International
Preşedintele american Donald Trump a anunţat joi noaptea că Joseph Maguire, şeful Centrului Naţional pentru Combaterea Terorismului, va fi numit director interimar al National Intelligence, măsura urmând să intre în vigoare pe 15 august. Directorul adjunct al instituţiei, Sue Gordon, a demisionat, transmite CNN.

Anunţul a fost făcut la câteva zile după ce preşedintele a retras o altă opţiune, congresmanul texan John Ratcliffe, după numeroase articole din presă care îi puneau la îndoială calificarea.

„Sunt încântat să vă informez că onorabilul Joseph Maguire, actualul director al Centrului Naţional pentru Combaterea Terorismului, va fi numit dirctor interimar al National Intelligence, începând cu 15 august“, a scris Trump pe Twitter.

Anunţul a venit la scurt timp după ce Trump a anunţat pe Twitter că Sue Gordon, directorul adjunct al National Intelligence, cu o vechime în domeniul informaţiilor naţonale de 30 de ani, va demisiona. Oficiali ai Casei Albe au semnalat decizia de mai multe zile, afirmând că Trump va prefera să aibă un politican loial în această funcţie.

Conform uzanţelor, Gordon ar fi trebuit să devină director interimar după demisia directorului Dan Coats. Dar oficiali ai administraţiei au declarat pentru CNN că administraţia de la Casa Albă analizează dacă ar putea, legal, să numească un director interimar din afara acestei linii de succesiune.

Două surse au declarat că Gordon a fost intervievată de oficiali ai administraţiei din punctul de vedere al politicianului loial lui Trump.

Coats şi-a exprimat aprecierea faţă de Gordon şi Maguire, într-un comunicat publicat joi.

„A fost un privilegiu să lucrez cu Sue Gordon la conducerea National Intelligence şi a comunităţii de informaţii, în ultimii doi ani. Este un lider vizionar şi a avut un impact imens în cele peste trei decenii în funcţie“, a afirmat Coats.

„Am avut plăcerea să lucrez cu directorul Centrului Naţional pentru Combaterea Terorismului Joseph Maguire în cadrul funcţiei mele de conducere a National Intelligence şi sunt încântat că preşedintele a anunţat că Joe va fi director interimar. Joe are o carieră distinsă şi îndelungată în slujba naţiunii şi va conduce cu distincţie bărbaţii şi femeile din domeniul informaţiilor“, a afirmat acesta.

Plecarea bruscă a lui Gordon, cu un preaviz de numai o săptămână, şi ostilitatea de lungă durată a lui Trump faţă de comunitatea informaţiilor, pe care a ridiculizat-o public, asemănând-o cu naziştii cu care care a fost în dezacord, va spori probabil îngrijorările că preşedintele ar putea încerca să politizeze agenţiile care au rolul să stea departe de partizanat sau politică.

Preşedintele comisiei pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor, Adam Schiff, democrat din California, a spus că retragerile lui Coats şi Gordon „reprezintă o pierdere devastatoare pentru Comunitatea de Informaţii“.

Profesioniştii din informaţii subliniază necesitatea de a ţine politica departe de munca lor, pentru a putea oferi decidenţilor o analiză cât mai exactă a riscurilor şi oportunităţilor. Viitorii lideri ai comunităţii de informaţii vor întâmpina provocări dificile şi periculoase, în condiţiile în care Trump a escaladat tensiunile cu Iranul, războiul comercial cu China s-a intensificat, preşedintele ia în considerare un al treilea summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, care continuă să testeze rachete, în timp ce mişcarea susţinută de SUA pentru înlăturarea liderilor dn Venezuela eşuează.

Scrisoarea de demisie a lui Gordon pare să indice că retragerea nu a fost opţiunea ei, ci Trump i-a cerut să demisioneze.

„Întrucât solicitaţi ca o nouă echipă să preia conducerea, demisionez din funcţie începând cu 15 august 2019. Ţineţi cont că oamenii noştri sunt puterea noastră şi nu vă vor dezamăgi niciodată şi nici ţara“, a scris Gordon.

Ulterior, Casa Albă a publicat o notă scrisă de mână de Gordon, care arată clar că aceasta nu a demisionat din proprie iniţiativă.

„Ofer această scrisoare ca un act de respect şi patriotism, nu de preferinţă. Trebuie să puteţi avea echipa dumneavoastră“, i-a scris ea lui Trump.

Trump şi-a exprimat clar dorinţa de a supune agenţiile de informaţii americane, cu care a fost în dezacord în privinţa Iranului, Coreii de Nord, amestecului Rusiei în alegerile din SUA şi alte probleme.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus