Stiri de ultima ora

”Donald Trump este gata să arunce SUA într-un război cu Iranul”

”Donald Trump este gata să arunce SUA într-un război cu Iranul”
International
Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a anunţat la începutul săptămânii trimiterea mai multor bombardiere şi a unui portavion în Golf, în contextul în care tensiunile dintre SUA şi Iran au atins un nou nivel.

În timp ce John Bolton invocase ameninţări iraniene împotriva intereselor americane pentru a justifica această desfăşurare, ca răspuns la un număr mare de avertismente îngrijorătoare şi escaladare - unii oficiali au declarat pentru Daily Beast că el a exagerat informaţii primite de la serviciile secrete militare într-un mod disproporţionat.

Sunt profund îngrijorat şi mă tem că administraţia Trump ne antrenează pe calea unui război inutil cu Iranul , a declarat marţi senatorul de Virginia, Tim Kaine, membru al Comisiei pentru afaceri externe din Senat. De luni de zile, Casa Albă a luat mai multe decizii pentru a spori tensiunile, în special desfăşurând cu regularitate în mod abuziv portavionul USS Abraham Lincoln ca avertisment pentru Iran , a adăugat el. Vreau să spun clar: Administraţia Trump nu dispune de autoritate legală pentru a declanşa un război împotriva Iranului fără consimţământul Congresului , a declarat acesta.

Ben Rhodes, fost membru al echipei fostului preşedinte democrat Barack Obama, care a apărat acordul nuclear iranian în Congres, a avansat acelaşi argument. Bolton ameninţă Iranul şi exagerează informaţiile (serviciilor secrete), Congresul trebuie să indice în mod clar că administraţia nu are autoritatea legală de a folosi forţa împotriva Iranului fără permisiunea Congresului ", a subliniat el.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat miercuri că Teheranul suspendă respectarea unora dintre angajamentele care îi revin conform acordului nuclear. El a comunicat că Iranul îşi va păstra rezervele de surplus de uraniu îmbogăţit şi apă grea în reactoarele sale nucleare şi a ameninţat cu reluarea îmbogăţirii uraniului.

Teheranul a dat un termen de 60 de zile pentru renegocierea condiţiilor acordului. Noi suntem pregătiţi de negocieri în cadrul JCPOA, invocând Joint Comprehensive Plan of Action, denumirea oficială a documentului.

Acest anunţ intervenea la câteva săptămâni după ce administraţia americană a plasat Corpul Gardienilor Revoluţiei pe lista neagră a organizaţiilor teroriste şi a înăsprit sancţiunile împotriva Republicii Islamice prin retragerea autorizaţiilor acordate cinci ţări - China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Turcia - de a cumpăra petrol iranian.

Pentru senatorul democrat de Connecticut, Chris Murphy, scopul acestor măsuri a fost de a spori în continuare tensiunile cu Iranul. Administraţia a declarat că foloseşte o campanie de maximă presiune împotriva Teheranului pentru a-i schimba atitudinea.

Strategia iraniană a lui Trump relevă o escaladare oarbă , susţine acelaşi senator, membru al Comisiei pentru relaţii internaţionale în Senat. Nu există un deznodământ. Nu există o strategie prioritară. Este vorba de o escaladare de dragul escaladării. Aceasta este extrem de periculos şi, în mod incontestabil, stupid , spune el.

Jeremy Ben-Ami, preşedintele un grup de avocaţi J. Street, orientat spre stânga, l-a criticat puternic pe Bolton, cunoscut pentru poziţiile sale în favoarea războiului. Un susţinător al invaziei în Irak, decisă de George W.Bush, Bolton a declarat la Paris, încă înainte de a se alătura administraţiei de la Washington, că politica SUA ar trebui să vizeze o slăbire a regimului molahilor la Teheran .

John Bolton a jucat un rol-cheie în decizia dezastruoasă de a intra în război cu Irakul , a afirmat Jeremy Ben-Ami, adăugând că acesta utilizează aceeaşi strategie astăzi pentru a încerca să iniţieze o nouă confruntare cu Iranul .

J. Street, organizaţie creată în 2008 în sprijinul procesului de pace israeliano-palestinian cu sediul în SUA, a lansat un apel către membrii Congresului să adopte legea introdusă luna trecută de senatorul de New Mexico, Tom Udall, şi reprezentanta republicană Anna Eshoo (California) pentru a preveni un conflict armat cu Teheranul, fără aprobarea prealabilă a Congresului, notează Times of Israel.
www.realitatea.net

Articole similare :
comments powered by Disqus