Stiri - Editia din date de 04-08-2017

Arhiva stiri din data de:
04-08-2017 Stiri de ultima ora din

Divizia de tancuri cu care Rusia vrea să provoace NATO în septembrie

International
Doctrina „maskirovka” a Rusiei nu face referire doar la un set de tactici militare de camuflare. Semnificațiile ei pot fi extinse și în registrul mesajelor codate prin simboluri cu profundă rezonanță istorică. De exemplu, cum ar fi participarea la mega-exercițiul militar Zapad-2017, pe care Rusia îl va desfășura în septembrie, a celebrei divizii de tancuri care a ocupat Berlinul în cel de-al Doilea Război Mondială și a participat la invadarea Cehoslovaciei în 1968.

În perioada 14-20 septembrie, Rusia și Belarusul, singurul aliat al Moscovei cu punct de acțiune spe arealul Mării Baltice, vor desfășura Zapad-2017, exercițiu militar de amploare organizat o dată la patru ani, pe o arie geografică ce cuprinde țărmul baltic, estul separatist al Ucrainei și enclava Kaliningrad, aflată între Polonia și Lituania.

Evenimentul a trezit nenumărate îngrijorări la Washington privind un posibil plan ascuns al Kremlinului prin această desfășurare de forțe. Principala îngrijorare din birourile Pentagonului a fost formulată de un general american și descrie voalat un potențial „cal troian” cu care rușii ar putea sosi la pachet în Belarus: „Marea îngrijorare este că trupele ruse nu vor mai pleca. Și nu suntem paranoici”.

Formată în 1943, divizia de tancuri fusese desființată în 1999, însă a fost reșapată în 2015. La acea dată, publicația Ministerului Apărării din Rusia, „Zvedzda” , anunța că divizia de tancuri urma să înglobeze în noua variantă alte două divizii, faimoasele Kantemirovskaya și Tamanskaya, subliniind cât se poate de îngroșat motivul revenirii pe scena armată a acestui fascicul militar din era sovietică: „Noua armată este capabilă să neutralizeze amenințarea din partea statelor baltice”. 

Cu alte cuvinte, o „dedicație” frontală la adresa graniței baltice a Alianței Nord-Atlantice

50.000 de soldați

Armata 1 de Tancuri „a fost, probabil, cea mai faimoasă dintre cele șase armate de tancuri pe care le-au înființat sovieticii în timpul războiului sovieto-german”, scrie într-un articol istoricul David Glantz.

Armata 1 de Tancuri a avut o contribuție decisivă și în bătălia de la Kursk (ultima acțiune ofensivă de tip blitzkrieg de pe frontul de răsărit al celui de-al Doilea Război Mondial), în luptele împotriva Ucrainei, precum și în avansul URSS-ului în Polonia, culminând cu momentul Berlin.

În legătură cu Primăvara de la Praga, Glantz subliniază: „Rușii îi înțeleg importanța (diviziei de tancuri – n.r.), la fel și belarușii sau ucrainenii”.

Comandantul diviziei de tancuri este gen. Alexander Chaiko. Armata 1 este compusă din aproximativ 50.000 de soldați, 800 de tancuri, între 600 și 800 de vehicule de infanterie și 300-400 de unități de artilerie, precizează Business Insider .

Majoritatea tancurilor sunt din seria T-72B3 și T-80. Vehiculele de infanterie: BPM-2.

În trecut, în special în anii Războiului Rece, au circulat mai multe zvonuri despre adevărata misiune care a stat la baza păstrării în modul activ a Armatei 1 de Tancuri după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial: și anume, faptul că Uniunea Sovietică voia să folosească divizia pentru a spulbera NATO într-o posibilă a treia conflagrație mondială.

În 2015, The Guardian relata despre planul Rusiei de a-și depozita rachete nucleare și de croazieră în Kaliningrad, unul locurile de desfășurare ale exercițiului militar, butonul de tatonare strategică și balistică pe care Moscova îl poate folosi pentru a amenința linia baltică a NATO.

Tot despre un pericol nuclear, printre alte iminențe, referitor însă la Zapad-2017, scria în luna mai și publicația de analiză militară  National Interest . Autorii articolului, Tomasz K. Kowalik și Dominik P. Jankowski, identificaseră câteva implicații de modus operandi la care comunitatea internațională ar trebui să fie extrem de atentă, pornind de la felul în care Rusia tinde să exploateze prilejurile de exerciții militare la scară largă.

Colonelul Tomasz K. Kowalik este directorul Departamentului Militar de Afaceri Externe din cadrul Ministerului Apărării de la Varșovia. Dominik P. Jankowski este șeful Biroului de Securitate Estică al OSCE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Polonia. Articole similare :
02
aug.
de ce exista temeri ca rusia ar putea sfida militar granita baltica a nato in septembrie
International
În „organigrama” geostrategică a Rusiei, Belarusul este singurul ei aliat cu ieșire la Marea Baltică, funcționând pe post de culoar spre enclava rusească Kaliningrad. Exercițiul miltiar de amploare Zapad 2017, pe...

24
aug.
zapad 2017 ce acord international incalca rusia in organizarea celui mai mare exercitiu militar de la sfarsitul razboiului rece
International
Zapad 2017. Ce acord internațional încalcă Rusia în organizarea celui mai mare exercițiu militar de la sfârșitul Războiului Rece NATO are toate motivele să creadă că, în cadrul exercițiilor militare...

04
sep.
comandantul fortelor sua in europa avertisment cu privire la birocratia de razboi din ue ce mesaj a transmis romaniei
International
Comandantul forțelor SUA în Europa, avertisment cu privire la birocrația „de război” din UE Ce mesaj a transmis României  Foto twitter Externe Birocrația din UE este un punct nevralgic la...

04
sep.
comandantul fortelor sua in europa declaratii ingrijoratoare despre birocratia de razboi din ue ce spune despre romania
International
În timp ce Zapad 2017, cel mai mare exercițiu militar al Rusiei de la sfârșitul Războiului Rece, , Ben Hodges aduce în discuție un aspect mai puțin analizat privind capacitatea...

06
aug.
amplasata in coasta ucrainei divizia motorizata 150 mostenitoarea celei care in 1945 a participat la cucerirea reichstag ului este gata de lupta
International
Ministerul rus al apărării rus a anunţat că formarea diviziei motorizate nr. 150, descrisă de conducerea ministerului ca „monstrul de oţel , este aproape încheiată, relatează Isvestia. Diviza are baza în...

comments powered by Disqus
Foto:


Evaluari pentru impozitare Wagner Invest Evaluari pentru impozitare Wagner Invest
Evaluari pentru impozitare
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : International:
Artilcole stiri grupate pe subiecte