Stiri de ultima ora

Dialog sub egida ONU pentru guvernul de uniune națională din Libia

Dialog sub egida ONU pentru guvernul de uniune națională din Libia
International
La Tunis au avut loc luni și marți dezbateri, sub egida Națiunilor Unite, pentru stabilirea componenței guvernului de uniune națională din Libia, au declarat agenției France-Presse mai mulți participanți.

"Principala noastră problemă, principala provocare pentru noi este formarea guvernului de uniune națională și aprobarea ulterioară a acestuia de către Camera Reprezentanților", a declarat într-o conferință de presă emisarul ONU pentru Libia, Martin Kobler.

"Unii miniștri trebuie înlocuiți pentru a avea o echipă care să reprezinte toate părțile libiene", a declarat pentru AFP reprezentantul unui partid libian la negocieri, sub rezerva anonimatului.

La Tripoli s-a instalat în primăvară un guvern de uniune națională condus de Fayez al-Sarraj, dar eforturile sale de a controla efectiv toată țara sunt încă în curs. În special în estul Libiei există o autoritate politică rivală. Parlamentul, apropiat acestei facțiuni, a refuzat pe 22 august să acorde votul său guvernului, dar a decis să-i acorde premierului "o ultimă șansă" de a propune un nou cabinet.

La negocierile de la Tunis au participat atât prim-ministrul Fayez al-Sarraj, cât și reprezentanții autorităților din est. Jamal Ashour, președintele biroului politic al partidului Al-Watan, a declarat: "Avem nevoie de un guvern capabil să rezolve problemele și care în același timp să satisfacă toate facțiunile libiene".

Obiectivul demersului sub egida ONU este să continue implementarea acordului inter-libian semnat în Maroc, la sfârșitul lui 2015, pentru a pune capăt haosului care a cuprins Libia după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011.

În același timp, forțele guvernului de la Tripoli se confruntă cu efective ale grupării Stat Islamic prezente încă la Sirt, la circa 450 km est de capitală.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus