Stiri de ultima ora

Decizia SUA de a recunoaște suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, nu are nicio valoare pentru ONU: Statutul teritoriului rămâne neschimbat

Decizia SUA de a recunoaște suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, nu are nicio valoare pentru ONU:  Statutul teritoriului rămâne neschimbat
International
"Pentru secretarul general ( Antonio Guterres ), este clar că statul Înălţimilor Golan nu s-a schimbat. Politica ONU faţă de Înălţimile Golan vine din rezoluţiile adoptate de Consiliul de Securitate, iar această politică, din nou, nu s-a schimbat", a subliniat el în briefingul de presă cotidian.

Prevăzute de multă vreme, consultările cu uşile închise ale Consiliului de Securitate privind forţa ONU (UNDOF) desfăşurată pe Înălţimile Golan urmează să se ţină miercuri la New York. Începând de marţi, o reuniune lunară publică a Consiliului asupra Orientului Mijlociu va permite, de asemenea, membrilor instanţei ONU să discute despre decizia americană.

În cursul consultărilor de miercuri, poziţia SUA cu privire la viitorul UNDOF, al cărei mandat se încheie în iunie, va fi "interesantă" de ascultat, a afirmat un diplomat pentru care o menţinere a forţei nu va mai putea fi compatibilă cu noua politică americană atribuind acest teritoriu Israelului.

UNDOF (Forţa ONU de observare pentru dezafectare), al cărei cost anual este de circa 60 de milioane de dolari, numără o mie de Căşti Albastre. Acestea au ca misiune, din 1974, să controleze o zonă tampon demilitarizată pe Înălţimile Golan.

La ONU, rezoluţie care reînnoieşte regulat mandatul UNDOF are particularitatea (unică pentru operaţiunile de pace) de a fi redactată anual de Statele Unite şi Rusia în comun.

Israelul a cucerit de la Siria o mare parte a Înălţimilor Golan în urma Războiului de Şase Zile din 1967, dar decizia israeliană de anexare a acestui teritoriu sirian nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională. Teritoriu strategic între cele două ţări, Înălţimile Golan sunt o importantă sursă de apă şi domină Galileea şi Lacul Tiberiada (Marea Galileei) pe partea controlată de Israel.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus