Stiri de ultima ora

De vorba cu ministrul Sanatatii din R. Moldova: Ce reforme noi se pregatesc pentru sistemul de sanatate moldovenesc

De vorba cu ministrul Sanatatii din R. Moldova: Ce reforme noi se pregatesc pentru sistemul de sanatate moldovenesc
International
In cadrul evenimentului Business Week Moldova, pe langa, Chiril Gaburici, wall-street.ro a avut ocazia sa vorbeasca si cu ministrul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale, Silvia Radu.

Anisoara Munteanu 4 Decembrie 2018 , International Exclusiv

Silvia Radu, fostul primar interimar al municipiului Chisinau, a devenit ministru al Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale la sfarsitul lunii septembrie a acestui an. Inainte de a intra in politica, Silvia Radu a fost presedinte a Union Fenosa in Moldova din 2008 pana in 2015, dupa a precizat ca are nevoie de o perioada de pauza. Tot in 2015 a renuntat la pozitia de presedinte al Asociatiei femeilor antreprenoare si al Asociatiei businessului european (EBA).

Ce a reusit sa faca Silvia Radu de cand a devenit ministru?

Actualul ministru al Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale, a precizat ca din septembrie pana in prezent “lucrurile au decurs foarte interesant si foarte activ” in minister.

“Ministerul este un minister foarte mare, vorbim despre trei domenii sensibile pentru populatie: sanatate, munca si protectie sociala. Cred ca este unul dintre cele mai mari ministere care exista astazi in Guvernul Republicii Moldova, dar este interesant faptul ca toate aceste trei domenii sunt in proces de reformare. Reforme, dupa parerea mea, foarte pozitive pentru noi, cetatenii din tara noastra, si daca acestea vor fi duse la bun sfarsit, asa cum sunt ele concepute, sunt sigura ca vom avea de beneficiat in urma acestora.

Cand vorbim despre sanatate, vorbim despre implementarea reformei in domeniul medicinei primare, reforma serviciului de ugenta si reforma spitaliceasca. Daca vorbim despre munca, se reformeaza total agentia de ocupare a fortei de munca. S-au facut peste 50 de amendamente in Codul muncii pentru a facilita si incuraja activitatea antreprenorilor si mediului de afaceri privat. Se creeaza Observatorul muncii, un instrument care va ajuta sa conecteze cererea cu oferta precum si pentru a proiecta pe viitor necesitatile in vederea studiilor pentru a asigura piata de munca cu forta calificata in domeniile specifice. De asemenea, in domeniul social s-au facut reforme ce tin de pensii, care, cred eu, au dus la un echilibru de echitate”, a explicat Silvia Radu, intr-un interviu acordat exclusiv wall-street.ro.

Despre sistemul medical de urgenta din Moldova. O ambulanta ajunge in maxim 20 de minute in zonele rurale

Sistemul medical de urgenta din Republica Moldova nu arata foarte diferit de cel din Romania, avand masini inca din timpul Uniunii Sovietice in care nu s-a investit de mai bine de 20 de ani. Prin noua reforma, Ministerul Sanatatii din Moldova isi propune sa schimbe 70-80% din totalul acestora cu ambulante noi.

“Dupa numarul de masini avem acoperire suficienta, dar calitatea acestor masini nu prea mai raspunde necesitatilor serviciilor de urgenta. Ministerul Sanatatii si-a propus pentru acest an sa prioritizeze achizitia de ambulante noi. Deja avem procurate 74 de ambulante la inceputul acestui an, acestea au fost repartizate pe teritoriul Republicii Moldova. Recent am primit inca 36 de ambulante noi, care partial vor ramane la Chisinau sau poate vor merge si ele in afara teritoriului Capitalei. Pana la sfarsitul anului va fi semnat contractul pentru achizitionarea inca pentru in jur de 200 de ambulante noi pentru restul tarii, dintre care 35 vor fi ambulante de terapie intensiva, iar restul de acordare a primului ajutor.

Ambulantele de terapie intensiva vor fi prezente cate una in fiecare centru raional, astfel incat, vom avea cate un mini-spital pe roti, care va asigura interventii, inclusiv cu medici calificati atunci cand va fi necesar. Va fi o ambulanta la 10.000 de locuitori, asa cum prevad stardadele europene si acest lucru se va intampla foarte curand. Cred ca prin ianuarie - februarie vom avea 80% din parcul de ambulante renovat. Ceea ce va presupune un serviciu cu mult mai calitativ decat cel pe care il avem astazi. Vor fi cheltuieli mult mai mici ce tin de intretinerea acestor masini”, a spus ministrul Sanatatii.

Totodata, ministrul a relatat ca o ambulanta ajunge la pacient in 10-15 minute sau maxim 20 de minute intr-o zona rurala. Moldova are create anumite zone pentru ambulante asa incat un punct acopera 10.000 de locuitori.

Parteneriate publice - private pentru un acces mai bun la servicii medicale

In Moldova, Compania Nationala de Asigurari in Medicina (CNAM) este responsabila pentru asigurarile obligatorii de asistenta medicala. Aici, din totalul de 437 de furnizori privati si de stat, care au contracte incheiate cu CNAM, 70 sunt privati.

“Si operatorii privati ofera servicii medicale decontate de catre CNAM, in limita in care sunt necesare aceste servicii si nu pot fi acoperite in totalitate de catre stat. Avem parteneriate publice - private. Daca se vor reforma spitalele, sunt convinsa ca banul public va fi mult mai bine utilizat si va fi directionat spre investitii in modernizarea echipamentelor si tot ce presupune un serviciu medical calitativ si nu va fi cheltuit pentru intretinerea spatiilor pustii din spitalele pe care le avem astazi”, a precizat Silvia Radu.

Ce programe nationale de sanatate are Moldova?

Intrebata despre numarul de programe nationale de sanatate pe care le are Moldova, Silvia Radu a spus urmatoarele: ”Sunt mai multe programe fiindca avem programe nationale nu doar de combatere a celor mai frecvente boli, dar vorbim si de boli transmisibile, avem programe nationale pentru HIV/SIDA, tuberculoza.. sunt multe programe nationale. Conlucram cu Organizatia Mondiala a Sanatatii in toate aceste programe. Avem o coloborare foarte frumoasa, cand experienta internationala este adusa aici, iar medicii au posibilitatea sa faca schimb cu colegii sai si omologii sai de peste hotare prin diverse cursuri. Mai mult de atat, avem ajutor in domeniul vaccinarii, ajutor pentru procurarea medicamentelor si multe alte lucruri care se intampla”.

Cum colaboreaza sistemul de sanatate din Romania cu cel din Moldova?

“Avem o colaborare foarte fructuoasa, as spune. Avem acorduri semnate de mult timp, inca primul acord a fost semnat in anul 2014. Recent, am avut o sedinta comuna a guvernelor din Moldova si Romania, unde am semnat cu protocol aditional la acordul pe care il avem. Vom colabora in mai multe domenii: vorbim despre schimb de experienta in domeniul medicinei de urgenta, medicilor de familie, despre conlucrarea si elaborarea sau aplicarea pentru proiecte de finantare transfrontaliere, vorbim despre studii stiintifice in diferite domenii, crearea unui institut de transplant de maduva osoasa, vorbim despre posibilitatea ca medicii din Romania sa poata veni sa asiste medicii de aici in diferite interventii chirurgicale si alte lucruri frumoase care deja le planificam pentru viitorul apropiat”, a precizat ministrul despre colaborarea cu statul roman.

Ce schimbari noi vrea sa aduca Silvia Radu in Ministerul Sanatatii?

“Eu sunt convinsa ca sistemul de sanatate va evolua cu o tendinta pozitiva. Toate reformele pe care le-am mentionat duc spre acest lucru. Deja, prin faptul ca vom avea 80% din parcul de ambulante renovat in cateva luni presupune un serviciu mai calitativ pentru intreaga populatie din tara. Prin reforma medicilor de familie vom aduce medici in fiecare sat, iar aceasta reforma presupune si o majorare semnificativa a salariilor, dar si un control al muncii medicilor”, a spus Silvia Radu.

Pe langa reformele mentionate mai devreme, dna ministru isi propune sa simplifice procedurile de inregistrare a noilor medicamente care apar pe piata internationala, dat fiind ca sunt situatii in care din cauza acestor proceduri complexe medicamentele solicitate de catre pacienti nu ajung pe piata.

Din 2009 pana in prezent, Moldova a avut 7 ministri in Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale. Cel mai mult a rezistat in functia de ministru Andrei Usatii (2011-2015), ceilalti ocupand functia de la cateva luni pana la maxim 2 ani.
www.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus