Stiri de ultima ora

Cum a REACȚIONAT Uniunea Europeană la votul din parlamentul britanic de joi

Cum a REACȚIONAT Uniunea Europeană la votul din parlamentul britanic de joi
International
Comisia Europeană a precizat că Marea Britanie va trebui să justifice orice fel de solicitare de amânare a Brexit ului dincolo de data de 29 martie, relatează Reuters .

De asemenea, Comisia a precizat că atunci când va evalua cererea de amânare a Brexit ului, va pune pe primul loc buna funcţionare a instituţiilor europene.

Ce complicaţii pot apărea în cazul unei amânări a Brexit ului

Joi, parlamentarii britanici au fost de acord să amâne Brexit ul până pe 30 iunie. Dar pentru că acest lucru să se şi întâmple, este necesar consimţământul tuturor celor 27 de membri ai Uniunii. Ori în situaţia în care un singur stat-membru nu este de acord cu amânarea Brexit ului, atunci solicitarea Marii Britanii va fi respinsă. Și într-un astfel de scenariu, Brexit ul va avea loc pe 29 martie, aşa cum a solicitat Marea Britanie în urmă cu doi ani.

Dar cea mai mare complicaţie ar putea fi faptul că alegerile europarlamentare sunt programate să aibă loc la sfârşitul lunii mai. Adică cu aproximativ o lună înainte de noua dată la care Londra şi-ar dori să iasă din Uniunea Europeană (în speţă 30 iunie).

În acest caz se pune următoarea întrebare: va mai susţine Marea Britanie alegeri europarlamentare sau nu? 

Mai ales ţinând cont că, tehnic vorbind, europarlamentarii britanici ar urma să stea în funcţii doar o lună.

De altfel, câţiva lideri europeni au indicat deja faptul că Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană înainte de alegerile europene pentru a se evita orice fel de probleme la adresa legitimității Parlamentului European.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus