Stiri de ultima ora

Cum a fost primit planul de pace al lui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu de comunitatea internaţională

Cum a fost primit planul de pace al lui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu de comunitatea internaţională
International
Planul de pace în Orientul Mijlociu al preşedintelui Trump, prezentat marţi, a fost respins imediat de către palestinieni şi aliaţii lor şi a fost primit cu circumspecţie sau în mod pozitiv în restul lumii, relatează AFP.

Acest plan, favorabil Israelului - căruia-i acordă numeroase garanţii şi mai ales undă verde să anexeze coloniile - ”nu va trece”, a reacţionat rapid preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

”Îi este imposibil oricărui copil arab sau palestinian să accepte să nu aibă Ierusalimul” capitală a unui stat palestinian, a declarat preşedintele Abbas pentru a sublinia amploarea, în opinia sa, a refuzului palestinian de a vedea Ierusalimul devenind capitala ”indivizibilă” a Israelului, cum propune preşedintele american.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a respins în mod oficial planul prezentat la Casa Albă.

”Noi nu vom accepta un substitut la Ierusalim drept capitală a statului Palestina”, a declaart pentru AFP un oficial de rang Hamas, Khalil al-Hayya.

Acest plan ”nu va trece” şi i-ar putea îndrepta pe palestinieni către o ”nouă fază” a luptei lor, a avertizat liderul Hamas Ismail Haniyeh încă dinaintea anunţului lui Trump.

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah consideră că această propunere este doar o ”tentativă de eliminare a drepturilor poporului palestinian, istorice şi legitime”.

Iranul a apreciat că ”planul de pace al ruşinii impus de America palestinienilor este trădarea secolului şi este sortit eşecului”.

Turcia apreciază prin Ministerul de Externe că acest proiect este ”născut mort”, este un ”plan de ocupare vizând să omoare o soluţie cu două state şi să extorcheze teritorii palestiniene”.

Iordania a apreciat, tot prin Ministerul său de Externe, că înfiinţarea unui stat palestinian independent în frontierele din 1967 rămâne ”singura cale a unei păci globale şi durabile”.

Planul preşedintelui Trump are la bază o soluţie ”cu două state”, însă acordă numeroase garanţii teritoriale Israelului, dincolo de frontierele existente la momentul Războiului de Şase Zile din 1967.

Egiptul a adoptat o poziţie prudentă, limitânsu-se să-i îndemne pe israelieni şi palestinieni la o examinare ”atentă” şi ”aprofundată” a planului.

”Egiptul îndeamnă cele două părţi vizate la o examinare atentă şi aprofundată a viziunii americane (...) şi la deschiderea căilor dialogului, sub auspiciile Statelor Unite, în vederea unei reluări a negocierilor”, pentru a ajunge la ”o pace dreaptă şi globală” şi ”la înfiinţarea unui stat palestinian independent”, a anunţat într-un comunicat Cairo.

Între aliaţii Statelor Unite, Marea Britanie a fost marţi seara cea mai pozitivă, catalogând planul drept o ”propunere serioasă” care ”ar putea constitui o avansare pozitivă”.

Arabia Saudită a anunţat că ”apreciază” eforturile lui Donald Trump. Orice dezacord faţă de planul american este necesar să fie rezolvat prin negocieri ”astfel încât procesul de pace să avanseze pentru a se ajunge la un acord care să consacre drepturile legitime ale poporului palestinian”, a subliniat Ministerul saudit de Externe.

Într-o discuţie la telefon cu Abbas, regele Salman şi-a exprimat susţinerea ”de nezdruncinat” faţă de palestinieni.

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene (UE) Josep Borrell s-a mulţumit să anunţe că UE va ”studia şi evalua propunerile avansate”, reafirmându-şi angajamentul ”ferm” în favoarea ”unei soluţii negociate şi viabile cu două state”.

Această formulă - ”soluţie negociată şi viabilă cu două state, acceptabilă de ambele părţi” - a fost reluată în Germania de şeful diplomaţiei Heiko Maas.

Rusia a îndemnat la ”negocieri directe” între israelieni şi palestinieni, pentru a se ajunge la un ”compromis reciproc acceptabil”.

”Noi nu ştim dacă propunerea americană este reciproc acceptabilă sau nu. Trebuie să aşteptăm reacţia părţilor”, declara agenţiilor ruse de presă adjunctul ministrului de Externe Mihail Bogdanov.

La New York, un purtător de cuvânt al ONU a amintit că organizaţia internaţinală ţine la frontierele definite în 1967.

”Poziţia ONU cu privire la soluţia cu două state a fost definită de-a lungul anilor prin rezoluţiile pertinente ale Consiliului de Securitate şi Adunării Generale, la care este obligat Secretariatul” ONU, a precizat într-un comunicat Stephane Dujarric.

Amnesty International: Planul de pace al lui Trump e un manual pentru mai multă suferinţă şi abuzuri

Amnesty International a caracterizat marţi planul de pace al Statelor Unite drept "un manual pentru mai multă suferinţă şi abuzuri în Israel şi în teritoriile palestiniene ocupate" şi a solicitat comunităţii internaţionale respingerea documentului, transmite EFE.

Potrivit organizaţiei nonguvernamentale, aşa-numitul "Acord al Secolului" creşte pericolul de "exacerbare a încălcărilor şi de consacrare a impunităţii" şi include măsuri contrare legislaţiei internaţionale, precum anexarea Văii Iordanului şi a coloniilor evreieşti din Cisiordania ocupată, acţiune a cărei implementare premierul israelian în exerciţiu, Benjamin Netanyahu, intenţionează să o înceapă de duminica aceasta.

"Timp de peste jumătate de secol de ocupaţie, Israelul a impus un sistem de discriminare instituţionalizată faţă de palestinieni, negându-le drepturi de bază", semnalează un responsabil al AI pe probleme politice din regiune, care remarcă totodată că planul Washingtonului aprobă "aceste politici brutale şi ilegale".

Un alt element al propunerii asupra căruia alertează organizaţia este posibilitatea ca israelienii şi palestinienii să schimbe teritorii, inclusiv zone în prezent israeliene cu o populaţie majoritar palestiniană.

În raport cu aceasta, AI avertizează că "cetăţenii palestinieni din Israel în aceste zone ar putea fi privaţi de drepturile lor fundamentale".

Totodată, ONG menţionată consideră că "o pace justă şi durabilă necesită un plan care să dea prioritate drepturilor omului pentru palestinieni şi israelieni şi să includă justiţie şi compensaţii pentru victimele crimelor de război şi ale altor încălcări grave".

AI nu este unica organizaţie apărătoare a drepturilor omului care şi-a exprimat respingerea faţă de planurile Casei Albe.

Organizaţia nonguvernamentală israeliană Pace Acum a arătat că aceste planuri "sunt departe de realitate" şi "vor perpetua conflictul" şi că "oamenii din regiune, de ambele părţi, sunt cei ce vor suferi".

Aceeaşi ONG a chemat la stabilirea unui stat palestinian pe baza frontierelor anterioare ocupaţiei israeliene din 1967 şi a cerut evacuarea aşezărilor evreieşti din Cisiordania, aşa cum avea în vedere opinia internaţională majoritară, care contrazice noua poziţie a SUA.

Hagai El Ad, directorul ONG israeliene Betselem, consideră că propunerea prezentată marţi "nu oferă palestinienilor mai multe drepturi sau un stat, ci o situaţie permanentă de apartheid".

În plus, el a acuzat guvernul israelian că "lucrează fără încetare pentru a promova supremaţia unui popor pe seama altuia" şi a apreciat că unicul viitor care poate oferi o autentică pace va trebui să fie bazat pe "egalitate, libertate, demnitate şi drepturi pentru toţi".
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus