Stiri de ultima ora

Critici fără consecinţe

Critici fără consecinţe
International
Bombe care ţintesc şcoli, pieţe şi moschei. Numărul civililor ucişi în conflictul din Gaza a crescut în ultimele zile, iar criticile la adresa Israelului s-au înmulţit. În regiune, liniştea nu este aşteptată prea curând.

O piaţă distrusă, cadavre peste tot, oameni care îşi plâng morţii. După atacul asupra unei pieţe şi asupra unei şcoli (miercuri, 30 iulie), comisarul ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, a reproşat Israelului nerespectarea intenţionată a dreptului internaţional. Conform comisarului ONU, Israelul ar urma un anumit tipar al atacurilor lansate în Gaza. "Nu mi se pare că ar fi simple coincidenţe", a adăugat Pillay.

Jan Eliasson, adjunct al secretarului general al ONU, a cerut încetarea violenţelor: "Am ajuns în punctul în care trebuie să admitem că s-a întrecut măsura." Cei 1,8 milioane de oameni din zona de coastă nu au nicio şansă să reziste atacurilor israeliene.

În reacţie la presupusa răpire a unui soldat israelian, premierul Benjamin Netanyahu a trecut la noi atacuri dure în Gaza. Palestinienii au ripostat cu rachete. Deşi acordul de încetare a focului pentru 72 de ore a eşuat, palestinienii au anunţat că vor trimite o delegaţie la Cairo, în căutarea unei soluţii de lungă durată pentru încetarea violenţelor. Iniţial, negocierile sub medierea Egiptului erau programate să înceapă vineri, 1 august. Din cauza încălcării armistitţiului temporar, Cairo a anulat întrevederea.

Cuvinte grele de la Washington

Unul dintre motivele care l-au determinat pe premierul Netanyahu să aprobe încetarea temporară a focului, decizie anulată ulterior, a fost reacţia SUA la acţiunea militară israeliană asupra obiectivelor civile din Gaza. Au murit "zeci de palestinieni nevinovaţi", printre care şi copii sau voluntari ai misiunilor umanitare în regiune - a afirmat un purtător de cuvânt al administraţiei de la Washington.

1 august 2014

Relaţia între guvernul Netanyahu şi administraţia Obama era tensionată dinaintea atacurilor. În recenta sa vizită efectuată în regiune, secretarul de stat american John Kerry a asistat la refuzul conducerii israeliene de a pune capăt operaţiunilor militare în Gaza. Cel puţin acestea erau intenţiile Israelului la momentul sosirii delegaţiei americane.

În presa israeliană, propunerea lui Kerry privind încheierea unui acord de încetare a focului a fost catalogată drept "pro-Hamas". "Kerry e de partea axei răului", s-ar fi auzit din rândurile unui partid populist implicat la guvernare. "În ceea ce ne priveşte, nu aceasta este maniera în care ne purtăm cu partenerii şi apropiaţii noştri", a venit replica Washington-ului.

Până acum, SUA au fost mereu de partea Israelului. În Consiliul de Securitate al ONU, americanii au împiedicat condamnarea acestui stat. În acelaşi timp, America este cel mai important furnizor de arme al Israelului. Anual, administraţia de la Washington pune la dispoziţia Israelului între 2 şi 2,5 miliarde de dolari pentru înarmare - susţine Pieter Wezeman, expert al Institului Internaţional de Cercetare a Păcii (SIPRI) de la Stockholm. Reducerea ajutoarelor ar afecta serios Israelul. Wezeman este de părere că acesta ar fi unul dintre mijloacele prin care SUA ar putea exercita presiuni asupra guvernului Netanyahu.

Sprijin de la Pentagon

Propunerea organizaţiei Amnesty International privind un embargo de arme impus părţilor implicate în conflict a rămas fără ecou. La câteva ore după atacul asupra şcolii din Gaza, SUA au livrat un nou transport de muniţie în Israel. Este în interesul americanilor să ajute Israelul să se apere, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

"Numai în Israel este posibil ca membrii guvernului să-l ocărască pe preşedintele Americii, să-l ridiculizeze pe secretarul de stat american şi, în acelaşi timp, să le mai ceară un sfert de miliard de dolari pentru sistemul de interceptare a rachetelor Cupola de Fier", descrie jurnalistul israelian Zion Nanous relaţiile dintre cele două state.

În ultima vreme, până şi în Israel se înmulţesc criticile la adresa premierului Netanyahu. "Războiul trebuie să înceteze", declara în paginile publicaţiei "Süddeutsche Zeitung" fostul ambasador israelian în Germania, Shimon Stein. "Acest război nu este în interesul ţării noastre. Israelul îşi va câştiga securitatea numai dacă le oferă o perspectivă de viitor palestinienilor din Gaza, prin acordarea de ajutoare umanitare şi economice. Dacă vor continua ca până acum, ar fi un pas strategic greşit", mai crede Stein.
www.dw.de

Articole similare :
comments powered by Disqus