Stiri de ultima ora

Conferinţă privind economia palestiniană, condusă de Statele Unite - Vor participa marile instituţii financiare internaţionale

Conferinţă privind economia palestiniană, condusă de Statele Unite - Vor participa marile instituţii financiare internaţionale
International
Instituţiile financiare internaţionale, între care FMI şi Banca Mondială, vor participa la o conferinţă referitoare la economia palestiniană, condusă de Statele Unite, pe care administraţia Trump a promovat-o ca pe o uvertură a planului său de pace, transmite Reuters potrivit news.ro

Eficienţa reuniunii care va avea loc pe 25-26 iunie, în Bahrain, a fost pusă sub semnul îndoielii de când liderii şi oamenii de afaceri palestinieni au decis să nu participe, din cauza percepţiei unei atitudini părtinitoare a Statelor Unite faţă de Israel şi a lipsei de atenţie faţă de solicitările lor politice.

Situaţia este complicată de noile alegeri din Israel, intensificarea luptelor la frontieră şi resentimentele palestinienilor faţă de recunoaşterea de către Statele Unite a capitalei Israelului la Ierusalim.

Cu toate acestea, FMI, care este prezent în Cisiordania şi Gaza din 1995, a confirmat că va participa la reuniunea din Manama, capitala Bahrainului, ca şi alte instituţii financiare internaţionale.

“Fondul a fost invitat la reuniune şi se aşteaptă să participe, alături de alte instituţii financiare internaţionale”, a declarat un reprezentant al FMI.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a confirmat că va fi reprezentată de ”cineva”. Un purtător de cuvânt al Băncii Mondiale a spus că are o invitaţie şi că ”se aşteaptă să participe”.

Băncile comerciale şi băncile de dezvoltare au jucat de mult timp un rol stabilizator în conflictul israeliano-palestinian, oferind împrumuturi, garanţii de credite şi consultanţă Autorităţii Palestiniene susţinută de Occident.

Consilierul de la Casa Albă Jared Kushner a efectuat recent o vizită în Orientul Mijlociu şi Europa, pentru a atrage sprijin pentru conferinţa ”Pace pentru Prosperitate”, la care va fi prezentată componenta economică a planului de pace anunţat de de mult timp de Trump.

Oficialii palestinieni şi arabi suspectează că evenimentul ar putea fi un preludiu pentru promovarea soluţiei de pace a lui Trump, a existenţei a două state, o formulă internaţională pentru un stat palestinian independent de-a lungul Israelului, în Cosiordania, Ierusalimul de Est şi Gaza.

Modelul a două state a constituit de-a lungul deceniilor baza împrumuturilor şi sprijinului tehnic din partea instituţiilor financiare internaţionale, pentru a construi capacitatea ministerelor guvernului palestinian şi a sectorului privat.

Cu toate că Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite intenţionează să participe la conferinţa din Bahrain, aceste state i-au asigurat pe palestinieni să nu vor susţine planul american care nu răspunde principalelor lor solicitări.

Ministrul de Externe adjunct al Israelului, Tzipi Hotovely, a declarat weekendul trecut că israelienii vor fi acolo, dar a fost neclar dacă s-a referit la oficiali sau la delegaţi de afaceri.

Întrebată dacă evenimentul ar trebui amânat, având în vedere boicotul palestinian, Hotovely a declarat la un post de radio: ”Nu. Nu există motiv...în afară de ei, toată lumea este în regulă. Toată lumea este pentru”.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a criticat Arabia Saudită şi Bahrainul pentru că permit planurile americane.

”Această reuniune aparţine americanilor, dar conducătorii din Bahrain o găzduiesc din cauza slăbiciunii lor şi a poziţiei lor anti-musulmană şi anti-populară”, a afirmat Ali Khamenei în timpul unei slujbe televizate.

“Aşa-numitul acord al secolului, cu voia Domnului, nu se va concretiza...Sperăm că liderii din Bahrain şi cei saudiţi îşi vor da seama că intră într-o mlaştină”, a mai spus liderul iranian.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus