Stiri de ultima ora

Comunicatul NATO anunţă un acord între aliaţi asupra creşterii cheltuielilor de apărare şi o nouă iniţiativă pentru situaţii de urgenţă

Comunicatul NATO anunţă un acord între aliaţi asupra creşterii cheltuielilor de apărare şi o nouă iniţiativă pentru situaţii de urgenţă
International
Liderii NATO au căzut de acord miercuri, în prima zi a summit-ului de la Bruxelles, să întărească apărarea, să intensifice eforturile în lupta anti-terorism şi să împartă responsabilitatea securităţii, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

„Deciziile pe care le-am luat astăzi arată că Europa şi America de Nord lucrează împreună. NATO oferă rezultate şi suntem determinaţi să ne păstrăm cei aproape un miliard de cetăţeni în siguranţă“, a declarat Secretarul General, Jens Stoltenberg.

Cei 29 de lideri aliaţi au lansat o nouă iniţiativă prin care NATO va fi pregătită pentru o eventuală situaţie de urgenţă: 30 de batalioane de infanterie mecanizată, 30 de escadroane aeriene şi 30 de nave de luptă vor fi pregătite în 30 de zile.

De asemenea, NATO va lansa o nouă misiune de pregătire militară în Irak şi va spori sprijinul acordat  Iordaniei şi Tunisiei în lupta lor contra terorismului. 

Secretarul General al NATO a subliniat din nou importanţa ca ţările să împartă în mod egal responsabilitatea şi a afirmat că s-a căzut de acord în privinţa faptului că trebuie mărite cheltuielile pentru apărare. Opt state vor ajunge cu cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB în 2018, iar majoritatea aliaţilor vor atinge această ţintă în 2024.

În plus, . De îndată ce procedurile pentru modificarea numelui ţării vor fi încheiate, Macedonia va deveni membru NATO.

Liderii NATO se vor întâlni cu Finlanda, Suedia şi Uniunea Europeană miercuri seara pentru a discuta despre provocările privind securitatea.  Joi, ei se vor întâlni cu preşedinţii din Georgia şi Ucraina, iar summit-ul se va încheia cu o întâlnire a tuturor naţiunilor care susţin misiunea militară a alianţei în Afganistan.

Articole similare :
comments powered by Disqus