Stiri de ultima ora

Comentariu: Hillary pentru democraţi

Comentariu: Hillary pentru democraţi
International
Lupta pentru Casa Albă este deschisă, dar Hillary Clinton are şanse bune de a o câştiga, este de părere Volker Depkat.

A reuşit: de noaptea trecută, Hillary Rodham Clinton este oficial candidata democraţilor la alegerile prezidenţiale din SUA. După o luptă lungă şi acerbă împotriva unui Bernie Sanders deosebit de puternic, fosta First Lady a fost nominalizată la Philadelphia cu 2.842 de voturi, în timp ce 1.865 au votat pentru Bernie Sanders. Având în vedere întorsăturile neaşteptate şi bruşte din timpul campaniei pre-electorale, se poate uita uşor cât de temeinic şi-a pregătit Hillary Clinton această candidatură.

Dincolo de toate implicaţiile emoţionale, mariajul său cu Bill Clinton a fost până la urmă un parteneriat politic, gândit să le asigure amândurora ascensiunea sistematică. Această colaborare s-a dovedit a fi extrem de eficientă - mult mai eficientă decât cea dintre Franklin D. şi Eleanor Roosvelt în anii 1920-1930.

În primă fază, Hillary s-a pus pe ea insăşi deoparte, pentru a susţine cariera politică a lui Bill Clinton, la început în calitatea lui de guvernator în Arkansas, apoi în campania pentru prezidenţialele din 1992 şi ca First Lady între 1993 şi 2001. Dar a rămas întotdeauna alături de Bill, ca actor politic vizibil şi independent. A fost “cea mai politică” First Lady din istoria Casei Albe.

Prof. Volker Depkat, Universitatea Regensburg

După mandatul său de preşedinte, Bill Clinton s-a pus cu totul în slujba carierei soţiei sale. Aceasta a candidat cu succes la postul strategic de senatoare la New York, a încercat să devină preşedintă întâi în 2008, s-a poziţionat apoi ca Secretar de Stat loial preşedintelui Barack Obama, retrăgându-se apoi pentru a putea să-şi pregătească în linişte şi la distanţă de Obama campania pentru cea de-a doua candidatură la preşedinţie.

Această persistenţă în a-şi atinge scopul, dincolo de toate crizele şi piedicile pe care le-a întâmpinat, arată clar că Hillary Clinton este capabilă să conducă. Dar este şi motivul pentru care mulţi o văd rece, calculată şi oportunistă.

Spre deosebire de Barack Obama în urmă cu opt ani, Hillary Clinton nu atinge inimile electoratului. Niciodată nu va putea ea să creeze un entuziasm similar celui pentru campania ”Yes-We-Can”, a lui Obama. De fapt, niciun candidat de până acum nu a fost atât de puţin plăcut de electorat ca Hillary Clinton. Nu ajută cu nimic faptul că nici candidatul republicanilor nu e mai iubit. Aşa că americanii, care o vor vota pe Hillary Clinton, o vor face cu capul, nu cu sufletul.

Odată cu nominalizarea lui Hillary Clinton, democraţii realizează pentru a doua oară ceea ce se numeşte în engleză “a first”. După ce în urmă cu opt ani a fost nominalizat primul candidat de culoare, acum delegaţii aduc în faţă, pentru prima dată în istoria de 227 de ani a alegerilor prezidenţiale americane, o femeie.

Cu toate acestea, puţini vor fi cei care o vor vota în noiembrie pe Hillary Clinton numai pentru că este femeie. Pe de o parte, pentru că întrebarea “ce înseamnă să fii femeie” este cea care polarizează întreaga ţară din punct de vedere politic. Hillary Clinton militează pentru un feminism liberal şi pentru egalitatea femeilor în toate domeniile, feminism împotriva căruia luptă aripa conservatoare până la sânge şi în niciun caz numai bărbaţii. Ura din partea femeilor conservatoare iese mai mult în evidenţă.

Hillary Clinton polarizează, ceea ce ar însemna în mod normal sfârşitul ambiţiilor sale de a ajunge preşedinte, pentru că electoratul a ales întotdeauna - cel puţin până acum - centrul politic. Dar de data aceasta, republicanii au nominalizat prin persoana lui Donald Trump pe cineva care prin populismul său aberant şi prin narcisismul fără limită îndepărtează şi sperie centrul moderat - şi odată cu el toate grupurile entice în afara albilor. Iar asta îi dă lui Hillary Clinton şansa pe care nu o avea în urmă cu un an, de a se profila ca o candidată a echilibrului politic, a unei politici rezonabile, cu experienţă în chestiunile de stat. Ar fi fost imposibil să obţină această şansă cu Jeb Bush sau cu Marco Rubio la republicani.

Lupta pentru funcţia de preşedinte la Casa Albă este surprinzător de deschisă, dar Hillary Clinton are şanse bune de a o câştiga.
www.dw.de

Articole similare :
comments powered by Disqus