Stiri de ultima ora

Comentariu: Eșec de amploare pentru planul de Brexit al Theresei May

Comentariu: Eșec de amploare pentru planul de Brexit al Theresei May
International
Este aproape ca la Shakespeare: Brexit sau niciun Brexit, aceasta este întrebarea? După votul de marți de la Londra, orice este posibil. Premiera May este în fața unei dezordini totale, crede Bernd Riegert.

Dezbaterea din Camera Comunelor a fost una lungă și aprinsă. Divertisment politic pur, dar din păcate cu același rezultat ca în ianuarie. Parlamentul britanic a respins tratatul de părăsire a UE negociat cu blocul comunitar. Cu doar 17 zile înainte de data oficială a Brexitului, Marea Britanie se află în fața unei prăbușirii într-un necunoscut abis politico-economic. Acordul a fost respins atât de adepții, cât și de oponenții Brexit. Premiera britanică și reprezentanții UE au adus îmbunătățiri de ultim moment, dar nu a fost de ajuns. Regatul Unit este în criză, cu o divizare acută la nivel de alegători, partide, guvern și parlament. Nu este exclusă o reacție de șoc la Brexit care să ducă inclusiv la destrămarea Marii Britanii, alcătuită în prezent din Scoția, Țara Galilor, Anglia și Irlanda de Nord. UE nu a fost nici ea în stare să le ofere britanicilor o cale de ieșire acceptabilă pentru ei. Este și un eșec al Bruxellesului. Pagubele generate de un Brexit fără reguli vor fi mari și pentru UE. Marea Britanie este a doua economie ca mărime din UE și ea ar urma acum să taie brusc legăturile cu piața unică. Londra și Bruxellesul cad împreună total nenecesar într-o capacană pe care și-au întins-o singure. În afara UE, reacția poate fi doar una de consternare, cu întrebarea cum este posibil așa ceva? Alții se bucură de slăbirea Europei, de exemplu președintele american și alți naționaliști axați pe izolaționism. Visul naționaliștilor britanici pro-Brexit, cum că țara va fi eliberată de cătușele închipuite ale UE și poate acum să-și recâștige măreția imperială de odinioară, se va spulbera în curând. Într-o lume globalizată, o țară de mărimea Marii Britanii poate influența cu greu lucrurile pe cont propriu, chiar dacă britanicii dețin arme atomice și un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU. E timpul să se pună capăt acestei prostii

Corespondentul DW la Bruxelles, Bernd Riegert

Rămân acum aproximativ două săptămâni pentru a evita scenariul cel mai periculos. Miercuri și joi, deputații britanici vor vota cu privire la acceptarea unui Brexit fără acord și fără perioadă de tranziție. Poate că măcar această nebunie va fi stopată și se va vota pentru prelungirea cu câteva săptămâni a negocierilor de Brexit. Cea mai bună soluție de ieșire din impas ar presupune însă mare curaj din partea premierei Theresa May, caracterizată până acum doar de o încăpățânare ieșită din comun. Ea ar trebui acum să anuleze invocarea articolului 50 de ieșire din UE și apoi să demisioneze. Un nou premier ar putea apoi să analizeze în liniște variantele disponibile, după ce britanicii se lămuresc odată ce vor de fapt. Ar fi evitate pagubele economice iar doamna May și-ar asigura mult doritul loc în istorie, dar din motive diferite față de cele așteptate. Premiera și-a dat singură seama în parlament de validitatea acestei soluții. Și-a dat seama că a eșuat și că nu poate duce Brexitul la capăt. Cel mai probabil însă, ea va continua în fruntea guvernului și va cere UE o prelungire a termenului negocierilor. Uniunea Europeană va avea însă nevoie de un motiv serios pentru a accepta noi negocieri cu Londra. Nu se poate prelungi la nesfârșit această  dramă. Posibil ar fi și un al doilea referendum. Dar ce întrebare să fie adresată de data aceasta electoratului britanic? Sigur că UE va accepta până la urmă noi negocieri, pentru că nu vrea să fie acuzată că a tăiat de una singură lumina și s-a făcut responsabilă de căderea în haos a Regatului Unit. Dramaturgul Shakespeare ar fi fost încântat de acest joc foarte încurcat.
www.dw.de

Articole similare :
comments powered by Disqus